Pápa

2015.09.01. 15:04

Ammónia került a pápai levegőbe - Senki nem volt veszélyben

Pápa - Kis mennyiségű ammónia került a levegőbe hétfő este a húsgyárból, de sem a környék lakói, sem a vállalat dolgozói nem kerültek veszélybe. A szivárgást okozó hiba elhárítását azonnal megkezdték.

Tremmer Tamás

A városban kisebb riadalmat okozott, hogy a húsgyárban a hűtési technológiához használt ammóniából hétfőn este a levegőbe is kijutott. A nem várt eseményről és annak következményeiről a város polgármestere, Áldozó Tamás, a vállalat ügyvezető igazgatója, Uzsoky András, illetve a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pápai kirendeltségének vezetője, Csillag István tűzoltó alezredes együttesen adtak tájékoztatást a városházán.

A kilyukadt csőszakaszt nap közben kicserélték. Az új csövet Mészáros Zoltán hegeszti (Fotó: Tremmer Tamás)

A Lehel utca környékékéről érkezett a lakossági bejelentés hétfőn este nyolc óra után pár perccel, hogy ammóniaszagot éreznek. A Pápai Hús Kft.-nél több mint negyven telepített szonda van, a cég műszerei ugyanekkor észlelték az üzemzavart. A jelzésre a tűzoltóság két fecskendővel és egy vízszállítóval jelent meg a helyszínen, és a húsgyár erre a helyzetre kiképzett munkatársaival egyetemben azonnal megkezdték az elhárítást. A kiszabadult ammóniát a begyakorolt módon, rutinszerű tevékenységgel, vízpajzs segítségével lekötötték. A hiba helyét gyorsan felderítették, a szivárgást húsz percen belül megszűntették. A megyei igazgatóság mobil laborja is a helyszínre érkezett, a környező utcákban méréseket végeztek, de nem állapítottak meg olyan koncentrációt, hogy lakosságvédelmi intézkedéseket kellett volna hozniuk. Az eset miatt senki nem volt veszélyben, azonban a megelőzés érdekében a húsgyári dolgozókat azonnal hazaengedték. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Lapunk kérdésére Uzsoky András elmondta, sajnos az ammónia az egyik készárú raktárba bejutott, azt kedden még vizsgálták, hogy a csomagolt termékekben keletkezett-e kár. Az üzemzavart anyagfáradás okozta, az egyik ammóniát szállító cső perforálódott, itt szökött ki a gáz. A műszaki hiba miatt 5-6 kilogrammnyi ammónia kerülhetett a levegőbe, de ezt a mennyiséget hatástalanították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!