Pápa

2015.10.26. 12:39

A Magyar Tudományos Akadémia vendége volt a Pápai Református Gyűjtemények

Budapest, Pápa - Népes közönség előtt mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) könyvtárának konferenciatermében a Pápai Református Gyűjtemények kiadványait.

Polgár Tibor

A résztvevőket Babus Antal, a Kézirattár vezetője köszöntötte, aki kiemelte: a pápai gyűjtemények kis létszáma ellenére komoly könyvkiadói tevékenységet folytat, tudományos kiadványai megjelenésükben és tartalmukban is magas minőséget képviselnek. Köntös László gyűjteményi igazgató felszólalásában a Kádár-rendszer alatt elhanyagolt gyűjtemény rendszerváltás utáni tudományos műhellyé válásának folyamatát vázolta.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) könyvtárának konferenciatermében sokan kíváncsiak voltak a Pápai Református Gyűjtemények bemutatkozására (fotó: Pápai Református Gyűjtemények)

Ritoók Zsigmond akadémikus a pápai diákokról készült vaskos történeti adattárat a kollégium történetébe ágyazva, a többi kollégiummal összehasonlítva mutatta be. Körmendy Kinga történész a gyűjteményi forráskiadvány-sorozatban megjelent naplókat, visszaemlékezéseket ismertette, kiemelve Voy-ta Adolf (1834–1923) európai műveltségű pápai építőmester visszaemlékezéseinek értékeit. Petrik Iván, a Pápai Levéltár vezetője szellemes előadásában a Torkos Jakab püspök 1747. évi vizitációját tartalmazó kötet sokoldalú felhasználásának lehetőségére hívta fel a figyelmet. Hudi József főszerkesztő a 15 éves Acta Papensia című történeti folyóirat létrejöttét, rovatait, közleményeit mutatta be. A folyóirat révén eddig közel 90 szerző mintegy 350 írása vált ismertté. A MTA könyvtárában tartott nagy sikerű sajtóbemutató a vidéki tudományos intézményeket bemutató sorozat első rendezvénye volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!