Pápa

2015.10.25. 21:56

Nagyapánkról, a Bakonyról

Pápa – Farkasgyepű természeti értékeit, illetve helytörténetét mutatja be Ágh Magdolna Üdv az erdésznek című könyve. A kiadványt a Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok elnevezésű sorozatának keretein belül mutatták be.

Molnár Tímea

Egykoron a katolikus egyház erdőbirtokai voltak, ma a Bakonyerdő Zrt. kezelésében állnak azok a farkasgyepűi területek, amelyeket a Veszprémi Püspökség megbízásából 1918-tól Dobó Jenő erdőmérnök felügyelt. Dobó Jenő egyik unokája, a szintén Farkasgyepűn élő Ágh Magdolna vállalkozott arra, hogy levelek, naplók, emlékek és dokumentumok szeretetteljes válogatásával bemutatja a selmecbányai akadémián végzett erdőmérnök életét, sikereit, gyötrelmeit, valamint alázatát elkötelezett hivatása iránt, születésétől kezdve egészen 1956. december 23-án bekövetkezett haláláig. Tartalmas, szép kivitelezésű, fényképekkel gazdagon illusztrált kötet született, amely az Üdv az erdésznek – Nagyapánkról és a Bakonyról címet viseli. 

A kiadvány nemcsak a településhez kötődők számára lehet érdekes, Ágh Magdolna elmondása szerint ugyanis Farkasgyepű kedvelt kirándulóhely volt a pápai fiatalok körében. Jó időben piknikeket szerveztek ide, vonzerőt jelentett többek között az erdei kisvasút, télen pedig nagyon sokan jártak síelni a bakonyi faluba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!