Pápa

2016.01.08. 19:42

Egységes közösség épül Kupon

Kup - Az egység megteremtését fontos célomnak tartom, szeretném felrázni, megmozgatni a község lakóit - hangsúlyozta beszélgetésünk során Hiér Judit, Kup polgármestere, aki településvezetői teendői mellett két gyermek büszke édesanyja.

Polgár Bettina

Hiér Judit első ciklusát tölti Kup polgármestereként. Mint mondta, külső biztatás hatására jelentkezett a posztra. - A legnagyobb lendületet a falubelijeim adták. Nem tudtam úgy kimenni az utcára, hogy ne szólítsanak meg. Bíztak bennem és számítottak rám. Emellett a szüleim is nagyon sokat segítettek, mivel van két gyerekem. Jelenleg négy férfi ül mellettem a testületben, akikkel egyetértésben irányítjuk a települést - fogalmazott a falu vezetője.

- Abban az évben, amikor átvettem a polgármesteri címet, árvíz sújtotta a település egy részét, leginkább a Malom utcát érintve. A probléma megoldására sikeresen pályáztunk, így a funkciójukat megfelelően ellátó árkokat tudtunk kialakítani - emlékezett vissza.

- Jelenleg a pénzteremtést tartom fő feladatomnak. Az elmúlt évben jelentősen átnéztem és átrendeztem a kiadásokat. Emellett a továbbiakra nézve is vannak nagy álmaim, terveim, melyekhez folyamatosan keressük a megfelelő pályázatokat. Aki ugyanis keresztülmegy Kupon, az láthatja, hogy a faluközpontban két használaton kívüli épület is áll. Ezek gyerekkoromban vendéglőként, illetve boltként funkcionáltak. A későbbiekben szeretnénk ezekkel kezdeni valamit, például jó lenne kulturális központtá átalakítani őket, de ez még képlékeny, a tervezési fázisban lévő folyamat - nyilatkozta a Naplónak Hiér Judit.

Kup lakossága jelenleg közel ötszáz fő. Hiér Judit polgármester elmondta, a továbbiakra nézve számos terve van, melyek megvalósításához folyamatosan keresik majd a pályázati lehetőségeket (Fotó: Polgár Tibor)

Hangsúlyozta, a falu költségvetésének biztosabb talajra helyezése mellett fontosnak tartja az egység megteremtését. Tapasztalatai szerint ugyanis az utóbbi időben több községet is sújt az általános probléma, miszerint az emberek érdeklődése, a kimozdulásra való hajlama alábbhagyott. - Olyan, mintha egy picit aludnának a falu lakói, és nehéz ebből az álomból felrázni az embereket. Igyekszem egyre több programot bevezetni, lehetőleg olyanokat, melyek tényleg megmozgatják a településen élőket. Az elmúlt esztendőben nagy sikere volt a falunapnak, ami mögött hosszas szervezés állt. Az idősek napja is rendhagyóra sikerült, melybe nagymértékben bevontam a gyerekeket, igyekszem ugyanis összehozni a generációkat - mutatott rá a polgármester.

Kup jelenleg csaknem ötszáz főt számlál, a generációk eloszlása pedig arányos.

- Van egy óvodánk, melyet édesanyám alapított 1991-ben. Sajnos jelenleg az intézmény kihasználtsága alacsony. Az utóbbi időben jelentősen csökkent a gyermekek száma, így a bezárás veszélye is fenyeget. Ez nagyon fájó lenne. Úgy gondolom, ha szépítenénk a falut és létrehoznánk egy olyan közösséget, aminek híre megy, akkor szívesen jönnének ide és itt is maradnának az emberek - jegyezte meg a település-vezető.

A községben játszótér és könyvtár is található, a kulturális életet színesítve pedig a Kuphoz kötődő Háromhatár Kulturális Egyesület időnként tart itt különféle foglalkozásokat, emellett pedig a tavalyi évben a falu idősei életre hívták a Papa-Mama Klubot. - A kulturális területen szeretnénk előbbre lépni, ebből kiindulva pedig akár egy nagyobb fokú összefogást is kialakíthatnánk a falun belül. Igyekszünk közelebb jutni a fiatalokhoz, és megpróbálunk még több időset bevonni a mozgalomba. Az éneklés, a tánc és a színjátszás a három fő vonal, amely mentén valamilyen módon fel tudjuk kelteni a község lakóinak érdeklődését - nyilatkozta Kovács Ernő, a kupi Papa-Mama Klub eddigi egyetlen férfi tagja.

- A Kupi Malom Kulturális Alapítványunknak ugyancsak a kultúra támogatása a célja. Sajnos a névadó malom mára teljesen eltűnt. Kup hosszú és szövevényes múltra tekinthet vissza. Az első irat 1240-ből származik, az első birtokosunk pedig Szapolyai István volt, aki Mátyás király hadvezéreként tevékenykedett. A 18. században az ezer főt is elérte a település lakossága. Azonban a 20. században a világháborúk, valamint a kitelepítések csökkentették a lakosságszámot - elevenítette fel Kup történelmi múltját a polgármester.

Kifejtette, igencsak nagy vonzerővel bír a turisták számára a falut szegélyező erdő, melyet a Bakonyerdő Zrt. felügyel, gondoz. Ez a terület széles körű kikapcsolódási lehetőséget kínál, ahova a továbbiakban nyári táborokat is szeretnénk szervezni gyermekek számára.

Településük soron következő rendezvénye kapcsán Hiér Judittól megtudtuk, februárban farsangi disznótort tartanak majd, melynek hagyománya ugyan a tavalyi évig nyúlik csak vissza, azonban a közös hurka- és kolbászsütést már akkor is nagy érdeklődés övezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!