Pápa

2016.02.15. 19:59

Pályázatok útján fejlesztik a várost

Pápa - A közel 6,7 milliárdos helyi költségvetésben az újonnan induló fejlesztések jelenleg 1-1,5 százalékot tesznek ki. De a pályázatok megnyílásával ez az arány év végére 10-20 százalékra nőhet.

Polgár Tibor

Ezt hangsúlyozta Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a helyi polgári kör aktuális összejövetelén. Mint mondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatain keresztül például a gyalogátkelőhelyek, kerékpárutak, körforgalmak építése mellett a Belső-Várkert és az Erzsébet-liget rekonstrukciója is megvalósulhat. Továbbá lehetőség nyílik többek között csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására, szociális és egészségügyi szolgáltatások infrastrukturális fejlesztésére.Pályázatokra várva

Áldozó Tamás példaként megemlítette: a városi úthálózat megújítása 50 kilométeren mintegy hárommilliárd forintba kerülne. Az önkormányzatnak jelen pillanatban kátyúzásra futja, ami 50 milliót visz el éves szinten, és nem jelent tartós eredményt.

A közel 6,7 milliárdos helyi költségvetésben jelenleg az újonnan induló fejlesztések 1-1,5 százalékot tesznek ki, de a pályázatok megnyílásával ez az arány az év végére 10-20 százalékra nőhet - mutatott rá a polgármester. Ismerve a már korábban megfogalmazott fejlesztési területeket, Pápán a következőkkel számolnak a pályázatok terén. A fenntartható települési közlekedés témakörében a Várkert út és a Szent István út kereszteződésében körforgalmat alakítanának ki, továbbá a Győri úton felújítanák a kerékpárutat, illetve megépülne a reptérre vezető kerékpárút. A városban több helyen kijelölt gyalogos-átkelőhelyet festenének fel, valamint lámpás közlekedési csomópont lenne a Somlai út és az elkerülő út találkozása. Áldozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy csak a tervezési költségek 500 millió forintot jelentenek, és sikeres pályázat esetén a projektek előírt lebonyolítási rendje szerint a megvalósítás időtartama 36 hónap, vagyis három év.

Áldozó Tamás elmondta: a város számos fejlesztés megvalósítására nyújt be pályázatot idén
Fotó: Polgár Tibor


A sorrendben következő fejlesztési terület a zöld város nevű projekt, ebben a Várkertnek az Erzsébet-ligettel közös felújítása szerepel. Áldozó Tamás a továbbiakban - fontossági sorrendben - a következőket említette: a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése, amely a csapadékvíz-elvezető rendszert érinti a Tapolca-mederrel és a Bakony-érrel, valamint a szociális és egészségügyi alapellátás infrastruktúrájának javítása a Véradó, illetve a Huszár-lakótelepi orvosi rendelő épületének felújításával. Előbbiben helyeznék el a Család- és Gyermekjóléti Központot, valamint a Fogyatékosok Nappali Intézetét. Az épületszerkezet elhasználódása miatt új bölcsődét építenének a Vajda-lakótelepen, a megüresedő ingatlanban közösségi teret hoznának létre a környéken élőknek.

A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés címén kerülne sor a Kékfestő Múzeum felújítására. Emellett az ipari parkokra fordítható pénzekkel is számolnak Pápán, az itteni területen a közlekedési infrastruktúra fejlesztését fogalmazták meg célként. Nevesítve: a Juhar utca és a Bocsor utca kereszteződésében körforgalom létesítése; a Juhar utca teljes rekonstrukciója; útépítés a Mozsár és a Kopja utcában, illetve utóbbiban kerékpárút építése.

A helyi gazdaságfejlesztés kapcsán a piac korszerűsítése szerepel a fejlesztési tervek között. Az elhagyott ipari telephelyek hasznosítása terén Pápán az egykori Dohánygyár épületének hasznosításával számoltak, de figyelembe véve a tervezett egymilliárd 750 milliós összeget és azt a szempontot, hogy a projekt fenntartható legyen, az önkormányzat inkább egy másik városi területre fokuszál. Ez a Téglagyári út, és a környezetrendezési elképzelésekben szerepel a régi épületek elbontása, a zöldterület hasznosítása, illetve egy tó építése, amellyel megoldanák a környék csapadékvíz-elvezetési gondjait.

A polgármester ismételten kiemelte: tudomásul kell venni, hogy a pályázati kiírások nem feltétlenül esnek egybe a városi elképzelésekkel. Mint mondta, arra pályáznak, amire lehet, és ami a város szempontjából fontos. A prioritás szempontja az, hogy a beruházás az életminőséget a közvetlen környezetben javítsa, továbbá figyelembe veszik azt is, hogy a megvalósítás után a fejlesztés fenntartható legyen.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!