Pápa

2016.03.31. 19:01

Rangos díjat kapott a falugondnok

Pápa - Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjjal tüntették ki Baranyai Miklósné bakonyszentiváni falugondnokot.

Polgár Tibor

A rangos elismeréssel minden évben a Kárpát-medence azon falugondnokait jutalmazzák, akik hosszú ideje kiemelkedő színvonalon látják el hivatásukat. Baranyai Miklósné immár csaknem két évtizede, a falugondnoki szolgálat 1997. augusztus elsejei bevezetésétől kezdve tevékenykedik falugondnokként. Munkájával hozzájárul, hogy a mintegy 250 fős Bakonyszentiván lakossága hozzájusson a másként el nem érhető szolgáltatásokhoz.

Baranyai Miklósné igény szerint segíti a rászorulókat a bevásárlásban, a közlekedésben, az étkeztetésben, hivatalos ügyeik intézésében, az egészségügyi ellátáshoz történő hozzájutásban, a hitélet gyakorlásában. Az idős, egyedül élő emberek magányán beszélgetéssel, gondjaik meghallgatásával enyhít, emellett pedig a közfoglalkoztatottak irányítója, segítője is egyben. Ledó Edit bakonyszentiváni polgármestertől és Fehér Mária címzetes jegyzőtől megtudtuk, Baranyai Miklósné a térség köztiszteletben álló személyisége, a lakosság szereti, mert közvetlen, szolgálatkész, és fáradhatatlanul, szeretettel, tisztelettel végzi a munkáját.

Becsületes, gondos, a nap minden órájában lehet rá számítani. Kiváló kapcsolatot alakított ki a helyi német nemzetiségi önkormányzattal, valamint a Pápateszéri Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőivel. Kiemelkedő munkája, az általa tanúsított szakmai alázat és humánus munkavégzés miatt terjesztették fel a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjra, amit a Falufejlesztési Társaság meg is ítélt Baranyai Miklósnénak.

Baranyai Miklósné legfontosabb munkaeszköze a falubusz. Amiben csak tudja, segíti a rászorulókat
Fotó: Polgár Tibor


- A falugondnok tulajdonképpen egyfajta mindenese a falunak. Segítek, ahol csak tudok - nyilatkozta a Naplónak mosolyogva Baranyai Miklósné. - A falugondnoki szolgálat elindulásától kezdve részese vagyok ennek a szép hivatásnak. A fő feladatkörök az évek során, munkavégzés közben alakultak ki. Falugondnokként nagyon sokat vezetek, már rengeteg kilométert beletettem a mostani, illetve a korábbi falubuszunkba. Bevallom, a kezdetekkor nagyokat sóhajtoztam, amikor szóba került, hogy majd vezetnem kell a falubuszt. Rendelkeztem jogosítvánnyal, de személyautóhoz voltam szokva. Édesapám buszsofőr volt és azzal nyugtatott: Lányom, hidd el, a nagyobb járműveket sokkal könnyebb vezetni, mint a személyautót. Igaza volt - jegyezte meg a kitüntetett falugondnok.Mint mondta, előfordulnak napok, amikor igencsak szoros a napirendje, de általában jól be tudja osztani a munkaidejét. - Nagyon örülök ennek a díjnak, ami hatalmas erkölcsi elismerés. Továbbra is igyekszem a legjobb tudásom szerint végezni a munkámat - fogalmazott Baranyai Miklósné. Mindehhez Ledó Edit annyit fűzött hozzá: minden településnek olyan falugondnokot kíván, mint amilyen Baranyai Miklósné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!