Pápa

2016.07.13. 20:13

Új korszak kezdődik: tajvani kézbe kerülhet a pápai húsgyár

Pápa - Potens, tőkeerős befektetőt sikerült találni a pápai húsgyárnak a felszámolási eljárás keretén belül. Bízhatunk abban, hogy az új tulajdonos képes lesz biztosítani a termelést, és elvégzi a szükséges technológiai átalakításokat. Így egy hatékony, életképes vállalatot építhet fel.

Polgár Tibor

Ezekkel a gondolatokkal értékelte Áldozó Tamás polgármester a pápai húsipari cégcsoportra érkezett és a felszámoló által elfogadott 1,134 milliárd forintos ajánlatot.

– Ez feltétlenül jó hír valamennyi pápai és az egész magyar gazdaság számára – jelentette ki a városvezető. Mint mondta, ennek köszönhetően egy több mint százéves termelési kultúra továbbél a városban, több száz pápainak megmarad a munkahelye, a megélhetése, nem utolsó sorban pedig a pápai önkormányzat a jövőben is számolhat egy jelentős helyi adófizetővel. – Ezekből az adóforintokból helyi beruházásokat és intézményműködtetéseket lehet finanszírozni. Várjuk, hogy minél előbb megkössék a szükséges szerződéseket, és az új tulajdonos irányításával a társaság továbbra is folytatni tudja a termelést, immár újjáalakulva – fűzte hozzá Áldozó Tamás.

fotó: Polgár Tibor

Megjegyezte, a vételár egyébként nem a korábbi tulajdonos pápai önkormányzatot illeti meg, hanem a tartozások egy részét fizetik ki ebből. A húsüzem jövőjét illetően pedig nem az a kérdés, mennyiért vásárolta meg azt az új tulajdonos, hanem képes lesz-e a technológiai megújítás véghezvitelére, valamint tud-e versenyképes bért fizetni az itt dolgozók számára. Pápa polgármestere úgy fogalmazott, a felszámolási eljárás során kifizetett 1,134 milliárd forintos összeg párját ritkító a magyar gazdaság történetében.

Mint beszámoltunk róla, a pápai húsipari cégcsoport (Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft., Pápai Vagyonhasznosító Kft., Pápa-Ser Kft.) felszámolását végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. közleményben tudatta, hogy a TANO Commerce Kft. lett a meghirdetett eljárás nyertese. Cégnyilvántartási adatok szerint a tavaly létrehozott, budapesti székhelyű TANO Commerce Kft. a Primebase Group Limited nevű cég tulajdonában van, amelyet a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be – írja az agrarszektor.hu. A weblap hozzáteszi, a TANO Commerce ügyvezetője egy Liu Chi-Jen nevű személy, akinek külföldi tartózkodási helye Tajvanon van, tehát a mostani értékesítési tranzakcióval a tavaly ellehetetlenült Pápai Hús-csoport külföldi tulajdonba kerül.

A tajvani hátterű tulajdonosról a Napló kérdésére Áldozó Tamás elmondta: jelenlegi információi szerint ugyanarról a befektetőcsoportról van szó, amellyel korábban több alkalommal tárgyalt a húsgyár és a város vezetése is. A polgármester úgy látja, ezeknek az egyeztetéseknek is köze volt ahhoz, hogy komoly ajánlatot tettek a húsüzem megvásárlására.

– Köszönettel tartozunk azoknak, akik emberfelettit produkáltak a húsgyár megmentése érdekében. Ez vonatkozik minden dolgozóra, vezetőre, illetve a felszámolóra is. Sokszor bravúrosan tartották fenn a termelést, miközben megőrizték a piaci kapcsolatokat, az üzleti partnereket. Hatalmas köszönet jár a dolgozóknak, akik minden egyes nap úgy mentek munkába, hogy kis túlzással abban sem lehettek biztosak, másnap lesz-e még munkahelyük – emelte ki a városvezető.

fotó: Polgár Tibor

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. közleményéből egyébként az is kiderült: a TANO Commerce a nyertes ajánlatában vállalta, hogy az 1,134 milliárd forintos vételárat a szerződéskötést követő harminc napon belüli megfizeti, és folytatja a Pápai Hús-csoport tevékenységét. A vevő legalább 2018. december 31-ig fenntart 650 munkahelyet, továbbá vállalja a termelési volumen növelését, a nemzetközi értékesítési piacok visszaszerzését és növelését, valamint a technológiai fejlesztést és a vertikális integráció fenntartását. A felszámoló szerint a TANO Commerce ajánlatának elfogadása biztosítja a törvényben előírtak teljesülését, vagyis azt, hogy működő üzemként kerüljön új tulajdonba a vagyon.

Címkék#Pápai Hús

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!