Pápa

2016.11.07. 19:50

Átadták a pedagógus emlékdiplomákat

Pápa - Sok szép emlékem fűződik a gyermekekhez és a tanári pályához. Azt csináltam, amit szerettem. Ha lehetne, még egyszer ezt választanám - mondta el gyémánt emlékdiplomája átvétele után a város pedagógus emlékdiploma-átadóján Sydó Tibor nyugdíjas testnevelő.

Laskovics Márió

Pápa város önkormányzata hétfőn délután tartotta a pedagógus emlékdiploma-átadóünnepségét a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában. Az esemény a Weöres Sándor Általános Iskola 3.b és 7.b osztályos tanulóinak a tanítókat köszöntő, s arcukra mosolyt csaló, megható műsorával indult, melyet felkészítő tanáruk, Gosztola Erika állított össze. Majd Áldozó Tamás polgármester és Bánhidi Miklós, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar főiskolai tanára köszöntő beszédeik után átadták az emlékdiplomákat.

- Amikor pedagógus emlékdiplomákat adunk át, akkor mindig azt nézzük, hogy hány éves és milyen színű az a diploma, amit átvesznek. Mi, fiatalabbak óhatatlanul is keressük az életünk azon pontjait, amikor ezeket a diplomákat átvették, államvizsgát tettek. Aztán pedig azt néztük, hogy az átvevők közül kik azok, akikkel életútjaink keresztezték egymást. Jelen esetben az idei átvevők között van olyan, Sydó Tibor tanár úr, aki az én testnevelés tanárom volt. Jó diákja voltam, mert futottam, tornáztam, kosár-, kézi-, röplabdáztam, mindent, amit kellett - mondta személyes hangvételű beszédében Áldozó Tamás, majd a pedagógusoknak minél több öregdiákkal való őszinte újratalálkozást, jó egészséget és nyugdíjas éveket kívánt.

- Biztos kíváncsiak, hogy mi is történt ebben a világban: megszületett az az iskola, ahol nincs papír - hangsúlyozta beszédében Bánhidi Miklós, majd zsebéből elővéve megmutatta a mobiltelefonját, s így folytatta: - Lehet, hogy ezután majd ebből fogunk tanítani? Tiltsuk vagy engedélyezzük ezek az eszközöket, vagy épp az okosságukat próbáljuk megtanítani? - fogalmazott, majd elmondta, hogy a pedagógus szakról évente kimenő 70-80 fő tanító, melynek tíz százaléka fiú, elhivatottsága egyre növekszik. Beszédét a tanítás szerepéről, híres emberektől vett idézetekkel zárta.

Arany (50 éves) emlékdiplomát vehetett át Porpáczy Istvánné. Gyémánt (60 éves) emlékdiplomát vehetett át Bártfai Sándorné, Csapó Lászlóné, Csuri Jenő, Ézsi Lajosné, Illés Mária, Kiss László, Móger Pálné, Nagy Józsefné, Orbán Gábor, Réthey-Prikkel Lajosné, Schandl Istvánné, Sydó Tibor, Szakáll Ernő, és Szűcs Józsefné. Vas (65 éves) emlékdiplomát Nits Istvánné és Hülvely Sándorné vehetett át. Két elhunyt gyémánt emlékdiplomás pedagógust is köszöntöttek, Barcza Dániel és Heitler László emlékdiplomáját hozzátartozóik vehették át. Az ünnepség állófogadással és vidám hangulatú beszélgetéssel zárult.

- Az Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolára jártam, majd Szegeden államvizsgáztam 1956-ban. Először Pápateszérre kerültem, két év után jöttem Pápára, húsz évet tanítottam az ipari iskolában, tizennyolcat pedig a Petőfi Gimnáziumban, onnan mentem nyugdíjba. Azt csináltam, amit szerettem. Sok szép emlékem fűződik a gyermekekhez és a tanári pályához. Ha lehetne, még egyszer ezt választanám. A mostani testnevelő tanároknak azt üzenném, hogy szeressék a gyerekeket, és mindig gondoljanak arra, hogy mindegyikben van valamilyen sportág iránt érdeklődés és tehetség. Ezt kell legelőször kikutatni. Minden gyereket önmagához, saját fejlődéséhez képest értékeljenek - mondta el a gyémánt emlékdiplomája átvétele után Sydó Tibor nyugdíjas testnevelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!