Pápa

2016.11.25. 20:55

Pál Feri atya: Legyünk jóban önmagunkkal!

Pápa - A felmérések szerint a magyar társadalomban sokakat érintő probléma az önbecsülés, az önbizalom hiánya, ami egész életünkre negatív hatással lehet. Ám az önbecsülés fejleszthető - mutatott rá Pál Feri atya, a népszerű katolikus pap és mentálhigiénés szakember a JMSZK színháztermében tartott előadása során.

Varga Bea

Pál Feri atya arról beszélt a tőle megszokott élvezetes, humoros stílusban, hogy a szorongásaink, aggódásaink rettenetesen megkeseríthetik az életünket, és hiába szeretnénk fejlődni, zavaraink akadályoznak minket kapcsolatainkban, munkánkban, esetleg még egész életünkben is. Amikor akadozik az élet bennünk és körülöttünk, éppen akkor van szükségünk önbecsülésre. Az önbecsüléstől függ az, hogy miképpen tudunk kijönni életünk nehéz helyzeteiből, válságos szakaszaiból - hangsúlyozta a plébános.

Pál Feri atya előadás közben Archív fotó: Polgár Tibor

- A kísérletek azt mutatják, hogy ahol reálisan pozitív önbecsüléssel rendelkeztek a személyek, családok, párok, ott a nagyon nagy válságból is ki tudtak jönni. Ahol nem volt meg az önbecsülés, egy sokkal kisebb nehézség is maguk alá temette őket - fogalmazott Pál Feri atya, aki elmagyarázta azt is, mi is valójában az önbecsülés. Az önbecsülés nem más, mint hogy szívesen vagyok magammal, hogy érdeklem magamat, hogy nem untatom magam, hogy biztonságban tudom érezni magamat magammal, hogy tetszem magamnak. Vagyis az önbecsülés egy alapvetően pozitív érzelmi viszony saját magammal.

- Önbecsülés hiányában mindig kisebb-nagyobb szorongásokat élünk meg. Ám ha szerencsétlennek vagy alkalmatlannak tartjuk magunkat, ez legalább ne derüljön ki - jegyezte meg nagy derültséget okozva a hallgatóság körében Pál Feri atya. Megerősítette: az önbecsülés lehetővé teszi, hogy egészségesen és lelkileg békében éljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!