Pápa

2016.11.01. 15:11

Közös protestáns istentisztelet a reformáció ünnepén

Pápa - Már maga Jézus is egy reformátor volt. Ha megnézzük a Bibliát, odament a népéhez, és egyszerűen azt a képet, ami bennük kialakult Istenről, elkezdte átformálni – fogalmazott igehirdetésében Boncz Zoltán baptista lelkész a pápai protestáns felekezetek közös reformációi istentiszteletén.

Laskovics Márió

A reformáció évfordulóján, október 31-én, hétfőn a baptista, az evangélikus és a református gyülekezetek közös ünnepi istentiszteletet tartottak a református templomban, amelyen Szakács Gergely református lelkész köszöntötte a megjelent hívőket. A liturgiában rajta kívül Polgárdi Sándor evangélikus esperes és Halmos Ábel perjel, a bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostor vezetője szolgált, igét Boncz Zoltán baptista lelkész hirdetett.

 

- Senki sem tölt új bort régi tömlőbe, mert az új bor szétrepesztené a tömlőt, és elfolyna, sőt a tömlő is tönkremenne. Hanem az új bort új tömlőbe kell tölteni - hallhattuk az alapigét Lukács evangéliumából, ami alapján Boncz Zoltán a reformáció jelentését a humor és a meghökkentés eszközeit sem nélkülözve boncolgatta. - Luther célja az volt, hogy legyen változás, módosulás, volt egy hitbéli meggyőződése. Az ünneplés oka az, hogy sokan felismerték a történelem folyamán, hogy újra Istenhez kell igazodnunk, ő a kulcs. Amikor a reformációt ünnepeljük, akkor nem egy eseményt ünneplünk csak, hanem azt, hogy 1517 előtt is, akkor is, meg utána is emberek folyton akartak változást annak érdekében, hogy Istenhez közelebb kerüljenek. A reformáció az, amikor meghalljuk, hogy a Jóisten igéje mit mond nekünk, felismerjük a bűneinket, hogy miben tértünk el Istentől, és akarunk hozzá igazodni, az ő képmására formálódni – hirdette a reformáció ünnepe kapcsán, majd így folytatta: - A protestantizmust nem mi találtuk fel. Már maga Jézus is egy reformátor volt. Ha megnézzük a Bibliát, odament a népéhez, a papokhoz, az írástudókhoz, és egyszerűen azt a képet, ami bennük kialakult Istenről, elkezdte átformálni. Bemutatta azt az Istent, akit ők meg akartak ismerni, de teljesen félreismertek, megváltoztatva a hitüket – fogalmazott, majd megjegyezte, hogy korunk egyik legnagyobb reformátora Ferenc pápa. - Aki elkezdte nemcsak a saját felekezetében átformálni az emberek gondolkodásmódját, hanem az egész világét. Hogy Istenre figyeljünk, ne a különböző más dolgokra, amiket általában hajszolunk. Hanem arra, akitől függünk – mondta igehirdetésében a baptista lelkipásztor.

Az istentisztelet után a gyülekezet átvonult a pápai reformátorok emlékművéhez, ahol énekszó és hálaadó imádság kíséretében a pápai egyházak képviselői megkoszorúzták Sztáray Mihály és Huszár Gál emlékművét, s végül elénekelték a magyar himnuszt.

November 1-jén az Alsóvárosi temetőben istentiszteletet tartottak, ahol Polgárdi Sándor evangélikus esperes hirdetett igét és Szakács Gergely református lelkész szolgált. Együtt felkeresték a gyülekezetek egykori lelkészeinek sírjait, ahol egy-egy szál virággal és zsoltárral rótták le tiszteletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!