Pápa

2017.02.03. 22:12

Kulturális kaszinó

Pápa - Az utazás volt a témája a Pápai Művelődéstörténeti Társaság által életre hívott kaszinó idei első összejövetelének, amit a Jókai Mór Művelődési és Szabad-időközpont (JMSZK) színházépületében tartottak.

Laskovics Márió

A megjelentek körben ülve, egyesével, oldott hangulatban mesélhették el saját, előre kiválasztott utazástörténetüket. Többek között Pápa polgármestere, Áldozó Tamás is megosztotta csíksomlyói zarándoklatainak beszámolóját, de jelen volt Varga Géza tanár is, aki a Petőfi Sándor Társaság elnökségi tagjaként beszélt a társaság országon belüli Petőfi-útjairól. Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója az intézmény egyik közösségéhez, a Bakancsos Természetjárók Köréhez, a bakonyi túrázáshoz kapcsolódó élményeit tárta a többiek elé.Áldozó Tamás elmondta, hogy közszereplőként, így polgármesterként és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének nemzetközi kapcsolatokért felelős társ-elnökeként nagyon sokat utazik a világban. Az utóbbi fél évben járt Grúziában, Kínában és sok más országban.

Magánemberként tavaly hatszor fordult meg Erdélyben és Moldvában, egyúttal arra biztat mindenkit, ha teheti, látogasson el ezekre a nem mindennapi helyekre.Mátyus Aliz író, szociológus elmondta, a kaszinókban szeretnének olyan témákat választani, amelyek megteremthetnek egy-egy - leg-alább alkalmi - közösséget, másrészt amelyek kiinduló pontjai lehetnek egy, a későbbiekben népfőiskolaként működő intézménynek, amiben sokféle tevékenység zajlik majd a város adottságaira és óriási tudására alapozva.- Az utazást mint témát Áldozó Tamásnak köszönhetjük, ugyanis a Szélesvíz folyóirat tavaszi számába adott egy írást a csíksomlyói zarándoklatáról.

Úgy éreztem, fontos lenne, hogy élő szóban is elmesélje azt, ahogy ez tulajdonképpen történik, és ahogy a kapcsolatai ott alakulnak - árulta el az aktuális kaszinó apropóját Mátyus Aliz, a Szélesvíz főszerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!