Pápa

2017.02.23. 15:10

Ez a két korosztály válhat leginkább áldozattá

Hasznos ismeretekkel gazdagodtak a helyi Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai az áldozatvédelmi hét alkalmával.

Polgár Bettina

Február 22. a bűncselekmények áldozatainak napja. Ennek kapcsán a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ezen a héten olyan bűnmegelőzési programokat szervez, amelyek az áldozatvédelmet szolgálják. A kezdeményezéshez a Pápai Rendőrkapitányság is számos rendezvénnyel csatlakozott - tájékoztatott Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes. A Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta, a hét minden napjára szerveztek valamilyen eseményt.

- Ezekkel egyrészt az időseket, másrészt a kiskorúakat kívánjuk megszólítani, ugyanis ez a két korosztály a legveszélyeztetettebb az áldozattá válás szempontjából. A hetet az egyházaskeszői idősek klubjában indítottuk, emellett péntekig jelen leszünk vidéki és pápai általános iskolákban, illetve középiskolában is, és folytatjuk az idősek látogatását - adott áttekintést a Naplónak címzetes rendőr alezredes.

Az áldozatvédelmi hét keretében kedden a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola öt felső tagozatos osztályában tartott előadást Császárné Elek Veronika mint iskolarendőr.

- Mivel az áldozatvédelemről nagyon sokat lehet beszélni, így a pedagógusok igényeinek megfelelően alakítjuk az órákat, és kitérünk azokra a témakörökre, amik az adott osztályban kifejezetten fontosak lehetnek. Mindenképpen beszélünk az áldozattá válás helyszíneiről, és azokról a magatartásformákról, melyek segítségével elkerülhető, hogy a gyermekek áldozattá váljanak - hangsúlyozta a kiemelt megelőzési főelőadó.

A katolikus iskolában többek között szó esett arról, milyen biztonsági szabályokat kell betartaniuk a fiataloknak, ha egyedül tartózkodnak otthon. - Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy ilyen esetekben be kell zárni az ajtót, és nem szabad idegent beengedni a lakásba. Emellett kitértünk arra, hogyan tudnak az értékeikre vigyázni, ha közterületen tartózkodnak. Tisztáztuk, hogy a diákok az iskolatáskában hova helyezzék el az értékeiket, illetve hogyan tudnak a pénzükre, a telefonjukra vagy a lakáskulcsukra az oktatási intézményen belül vigyázni - ismertette a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa.

- Szóba került még a tömegközlekedési eszközök használata, ahol zsebtolvajok áldozatává is válhatunk. A hetedik és nyolcadik osztályosokkal beszéltünk az éjszakai szórakozás veszélyeiről, többek között az alkoholfogyasztásról - emelte ki Császárné Elek Veronika.

Az áldozatvédelmi hét keretében február 24-én, pénteken az internet veszélyeiről, valamint az áldozattá válás eseteiről, illetve a megelőzési lehetőségekről hallhatnak a Szent István Római Katolikus Általános Iskola negyedik osztályos diákjai és a további felső tagozatos osztályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!