Pápa

2017.06.09. 13:57

Nemcsics Antal 90 évesen is aktív

Pápa – A nemzetközileg is elismert színtervező professzor születésnapja alkalmából saját állandó kiállítását mutatta be a Budapestről érkezett küldöttségnek az Esterházy-kastélyban.

Laskovics Márió

Nemcsics Antal színtervező, festőművész, környezettervező, egyetemi tanár, a műszaki tudományok doktora Pápán született, jelenleg Budapesten él. Nevéhez fűződik a Coloroid színrendszer, a komplex színharmónia-elmélet, a színdinamikai környezetelmélet, valamint a színreferencia indexszámrendszer kidolgozása. Tanári, tudományos és képzőművészeti tevékenységének, színes életművének összefoglalója az Esterházy-kastélyban 2015-ben elhelyezett állandó kiállítás. Amit június 8-án, csütörtökön a budapesti Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat részéről érkezett ötven fős küldöttség tekintett meg a kerület díszpolgára, Nemcsics Antal professzor 90. születésnapja alkalmából. A csoportot a kerület alpolgármestere, főépítésze, helyi művészek, közművelődési szakemberek alkották.

Unger Tamás és Boros Katalint fogadta a küldöttség előtt megérkezett Nemcsics Antalt

A delegációt Unger Tamás alpolgármester és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője fogadta. A találkozón a matuzsálem korú, szellemileg mégis aktív művész tartott idegenvezetést tárlatának termeiben miután fogadta a pápai és a XVIII. kerületi önkormányzat alpolgármestereinek köszöntését.

Nemcsics Antal elmondta, elégedett az állandó tárlattal, melynek festményekből, tudományos alkotásokból, kéziratokból, külföldi levelezésekből álló anyagát azért ajándékozta Pápának, hogy ilyetén formában, munkássága által visszatérjen szülővárosába. Úgy érzi, addig él, amíg aktívan ténykedik. Pár hete New Yorkban jelent meg tudományos cikke, de egy japán könyvkiadó is felkérte új kötete egy fejezetének megírására. Valamint hozzáfűzte, az általa létrehozott Coloroid színrendszert már egy sydney-i egyetemen is oktatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!