örömtűz

2017.12.18. 14:34

Nagy csoda történt itt – Hanuka a pápai zsinagógában

Nagy csoda történt itt – a tavalyi évhez hasonlóan idén is ezekkel a szavakkal hívta a helyi zsinagóga falai közé az érdeklődőket a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület.

Polgár Bettina

A hanuka alkalmából rendezett eseményre felekezeti hovatartozás nélkül vártak minden érdeklődőt. Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, szeretnék megosztani azt az örömet, melyet a fény nemcsak a zsidóság, hanem minden ember számára jelent.

– Az évszázadok során a jeruzsálemi szentély nyolc napig égő olaja a csoda szimbólumává vált. A melegen, meghitten pislákoló fények mára színes gyertyákká változtak. A kilencágú gyertyatartó, a hanukia fényei már nemcsak a családok otthonainak meghitt légkörében, hanem a falakon kívül is maguk köré gyűjtik az embereket. Izraelben és a világ minden táján örömtüzek gyúlnak, fáklyás felvonulásokat tartanak. Hazánkban is közterek várják hanuka ünnepén a családokat – fogalmazott Schmidt Orsolya.

Az esemény alkalmával Winkler Miksa, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőségi tagja szólt a hanuka történetéről, annak szimbólumairól, illetve a gyertyagyújtás szertartásába is betekintést nyújtott a zsinagógába ellátogatóknak.

Winkler Miksa elmondta, a hanuka szó felszentelést jelent. – Lassan 2200 éve, hogy ezt az ünnepet mindenütt a világon, sokszor nagyon nehezen, sokszor szinte a lehetetlenséggel megküzdve, de mindig ünnepelték a zsidók – emelte ki. Mint mondta, nagyon megható, hogy ebben az óriási zsidó történelemmel büszkélkedő városban ilyen sokan eljöttek, hogy közösen ünnepeljenek.

Fotók: Polgár Bettina

A rendezvényt többek között versek, ünnepi gondolatok, közös ének, zene, továbbá kötetlen beszélgetés gazdagította. A vendégeknek emellett forró teával, fánkkal kedveskedtek, a gyermekre pedig játék is várt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!