Pápa

2016.01.12. 20:18

A legfájdalmasabb csata - A Don-kanyarban elesett magyar honvédekre emlékeztek

Pápa - A második világháború magyar szempontból legkegyetlenebb és legfájdalmasabb csatájának nevezte az 1943 januárjában a Don-kanyarban a szovjetek ellen vívott ütközetet pártja megemlékezésén Orbán Imre, a Jobbik Veszprém megyei elnöke.

Polgár Tibor

- Emlékezzünk a Donnál hősi halált halt katonákra! Tisztekre és tiszthelyettesekre, honvédekre és munkaszolgálatosokra. Ma emlékezzünk azokra a hősökre, akik azóta is idegen földben nyugszanak a Don partján, a legnagyobb magyar temetőben - hangsúlyozta a politikus a pápai második világháborús emlékműnél tartott kedd esti főhajtáson. Mint mondta, 73 évvel ezelőtt az elégtelenül felszerelt, leharcolt, fáradt magyar csapatok nem tudták feltartóztatni a minden tekintetben túlerőben lévő szovjet hadsereget.

- A január 12-én kezdődő urivi áttörés volt az első napja a magyar hadsereg kálváriájának, amely pár hét alatt felmorzsolódva, 100-120 ezer embert veszítve tudott csak visszavonulni. A Don mellől mindössze 60 ezer katonánk tudott hazatérni - jegyezte meg Orbán Imre, aki ezt követően áttekintést adott a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg történetéről, egészen annak a Don-kanyarban bekövetkezett megsemmisüléséig. Kiemelte: a magyar honvédek a borzasztó, embertelen körülmények ellenére hősiesen helytálltak a csatában.

- Sokszor vetik fel a kérdést, miért nem maradt ki Magyarország a háborúból, miért nem állt ellen az akkori politikai vezetés Hitler diktátumainak. Úgy gondolom, e tekintetben a mai kornak felesleges felelőssé tennie a Horthy Miklós vezette magyar politikát. 73 év távlatából felesleges ítélkezni. Az a kényszerpálya, melyen egy megcsonkított, szétszabdalt ország vezetése mozgott, nem önként vállalt küldetés volt - fogalmazott a megyei elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!