Pápa

2014.03.11. 10:10

A magyar termékek népszerűsítéséért

Május 23-a és 25-e között már tizennyolcadik alkalommal hívják és várják a szervezők a környék agráriumának képviselőit a Pápai Expóra. A rendezvénynek az elmúlt években több mint tízezer látogatója volt alkalmanként, és minden évben új tartalommal is találkozhattak az érdeklődők.

Nagy Imre

Az expó részleteit a városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették a minap.

– Örömmel jelenthetem, hogy nagykorúvá váltunk, 18 éves  a rendezvény. Ez azt jelenti, hogy a városban és környékén nem csak szakmai szempontból, de jelentős helyi eseményként is igény van rá. A pápai expó az ország első öt regionális kiállításává és vásárává nőtte ki magát. Most is komoly szakmai rendezvények várhatók, ezeken a kormányhivatal a földművelésügyi, illetve a földhivatali szakigazgatási szerveivel vesz részt – fogalmazott dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a rendezvény múltjára visszatekintve elmondta, hogy a kamarának elkötelezett célja támogatni minden olyan rendezvényt, fórumot, kiállítást, ami az újdonságot, a gazdálkodók épülését szolgálja.

– Az agrárium társadalmasítása is fontos szempont, ezért fontos, hogy a nem agráriumban élőket is megismertessük azzal, hogy milyen eszközökkel, megoldásokkal művelik a mezőgazdászok a földet, tartják az állatokat – mondta a kamara elnöke.

– Hagyományosan a város a rendező, a kamara dolga pedig az, hogy szakmai tartalommal töltse meg az expót. Mi ennek megfelelően fórumokat, különböző előadásokat, konzultációkat, tájékoztatókat, bemutatókat, olyan szakmai jellegű rendezvényeket szervezünk, ami színessé teszi a három napot, és alkalmas arra, hogy részben a szakmai közvélemény, részben az egyes érdeklődők, családok jól érezzék magukat – mondta el Dr. Radovics Tibor, megyei kamarai elnök, aki a programok közül a nyitórendezvényt emelte ki. Ez a gazdálkodók összefogott, szervezett termény-értékesítésével foglalkozik majd. Ezen kívül az új földtörvény kezdeti tapasztalatairól, az új uniós költségvetési ciklus lehetőségeiről, a kamara szerepéről, adóügyekről is lesz majd szó. Ezeket színesítendő gép- és fakitermelési bemutatót, traktoros ügyességi versenyt, állatbemutatókat, vetélkedőket tekinthetnek meg az érdeklődők. A megyei borok versenyének díjátadó ünnepségét is a nyitónapon tartják meg. Dr. Áldozó Tamás polgármester a részletes programról szólva elmondta, a korábbi vasárnapi vadásznaphoz néhány évvel ezelőtt bevezették a szombati horgásznapot. Ez idén is így lesz.

– Most egy új termékkör irányába is nyitunk: a kisállat-tartással kapcsolatos termékeket jelenítjük meg. Másrészt a Pápai Hús 1913 Kft. az expó egyik legnagyobb fedett standját fogja berendezni a fedett térben, ahol ezer négyzetméteren várjuk a kiállítókat, míg a szabadban kettőezer négyzetméter áll majd rendelkezésre – fogalmazott a város polgármestere.  A kiállítást a  hazai élelmiszeripar közismert, jelentős termékeit és a hagyományos ízeket felvonultató Gasztrofalu teszi teljessé.

Címkék#expó#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!