Pápa

2016.08.05. 20:01

A málenkij robot borzalmai

Pápa - Országjáró körútján Pápára érkezett a Málenkij robot című kiállítás, amit Kárpátalján Molnár D. Erzsébet történész vezetésével hoztak létre a deportálások emlékére. A tárlatot Nagy Szabolcs, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa nyitotta meg a pápai levéltárban.

Varga Bea

A málenkij robot kifejezés a málenkaja rabóta szókapcsolatból származik, amely magyarul kicsi munkát jelent. A második világháború során Magyarország területére érkező szovjet fegyveres szervek emberei ennek a kifejezésnek a használatával hurcolták el szovjetunióbeli kényszermunkára a polgári lakosság tömegeit 13 évestől egészen 62 éves korig. A mai Magyarország területéről mintegy 150-170 ezer, a korabeli Magyarországról pedig 250-270 ezer embert vittek el málenkij robotra. A deportálások kárpátaljai területeken kezdődtek meg.

- Azzal nyugtatták az elhurcoltakat, hogy csak egy kis időre, egy kicsi munkára viszik el őket, és aztán tudjuk, hogy ennek mi lett a vége. Sajnos sokan soha nem tértek vissza, és voltak olyanok is, akik egy évtizedet is a Szovjetunióban töltöttek, szörnyű körülmények között - nyilatkozta Nagy Szabolcs. Hozzátette: a második világháború után ismét csonkává vált Magyarországon ez a front átvonulása idején, tehát 1945-ben volt jellemző, viszont Kárpátalján jóval előbb megjelentek a szovjet katonák, ott már 1944 őszén lezajlott ez a folyamat.

Nagy Szabolcs főlevéltáros nyitotta meg a pápai levéltárban az országjáró vándorkiállítást Fotó: Babos Petra

A nélkülözések, az éhezés, az embertelen körülmények és a megerőltető kényszermunka következtében az elhurcoltak 30-40 százaléka meghalt, voltak olyan magyar települések, ahol a deportáltak több mint 60 százaléka odaveszett. Az elhalálozásokról a szovjet szervek semmiféle hivatalos értesítést nem adtak, sokak földi útjának végéről még ma sincs semmiféle információ.

- A deportáltakkal kemény fizikai munkát végeztettek, például ipari építkezéseken és bányákban kellett dolgozniuk, romeltakarítást vagy mezőgazdasági munkát kellett végezniük a távoli Szibériában vagy a Magyarországhoz közelebb eső területeken. A munkát büntetésnek szánták, hiszen a magyar és a magyarországi német ajkú lakosságot kollektív bűnösnek kiáltották ki Magyarország második világháborúban betöltött szerepe miatt. Emellett az is komoly ok volt, hogy a Szovjetunió hatalmas vérveszteséget szenvedett el a második világháborúban, és a málenkij robottal pótolták a meghalt dolgozókat. Sajnos nem nagyon maradtak fenn adatok arról, hogy valójában mennyi embert is hurcoltak el, ugyanis nem volt országos összeírás, de akár több százezer embert is deportálhattak - részletezte megnyitójában a megyei főlevéltáros, akitől megtudtuk azt is, hogy miért éppen a kárpátaljai elhurcoltatásokat dolgozta fel a kiállítás.

- Nagyon sok olyan 20. századi történelmi eseménysor létezik, amely hazánkban jelen pillanatban nem teljesen feldolgozott, ilyen ez a téma is. A kárpátaljai magyar történészek viszont komoly kutatásokat végeztek a területükön megnyilvánuló málenkij robottal kapcsolatban, mert ők azt sokkal súlyosabb jogveszteségként élik meg, hiszen őket gyakorlatilag belső állampolgárként hurcolták el. Azt látjuk, hogy a határon túli magyar közélet jobban foglalkozik a saját közelmúltjával, és ebben a témában különösen élénk az érdeklődés a kárpátaljai magyar közéletben. Már közel másfél évtizede komoly kutatásokat végeznek a témában, mi ilyen szintű magyarországi anyagot nem is tudnánk kiállítani - nyilatkozta Nagy Szabolcs.

A pápai levéltárban a málenkij robot kárpátaljai eseményeit bemutató kiállítási táblákon információkat és összefoglaló térképeket láthatunk Kárpátalja szovjet megszállásáról, az emberek összegyűjtéséről, az elhurcolások útvonalairól, a lágerek embertelen életkörülményeiről, továbbá megtekinthetjük a pápai vándorkiállításon azt is, hogy miként emlékeznek meg napjainkban a kárpátaljai elhurcolásokról.

A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg - tudtuk meg Petrik Iván osztályvezető levéltárostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!