Pápa

2013.11.30. 15:32

A teremtés dicsérete

Pápa – Weöres Sándor A teremtés dicsérete című versciklusáról hallhattak előadást az érdeklődők a Rákóczi Szövetség pápai szervezetének irodalmi délutánján.

Munkatársainktól

A református gimnázium dísztermében zajló rendezvény közönségét Goór Judit, a Rákóczi Szövetség helyi titkára köszöntötte, majd Szücs Gábor magyartanár, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója vette át a szót. – A versciklus címe az isteni teremtésre és a művészi teremtésre is utal. A kettő véleményem szerint úgy kapcsolható össze, hogy az igazán szívből és jól elvégzett alkotások akkor jók, ha az isteni teremtéshez közelítenek – tudtuk meg Szücs Gábortól.

– Előadásom apropóját az adta, hogy idén érkeztünk el Weöres Sándor születésének 100 éves jubileumához, illetve jómagam A teremtés dicséretéből írtam a diplomamunkámat – fűzte hozzá a magyartanár. Mint mondta, annak idején megtetszett neki a versciklus címe és témája, a vallásos művek mindig is közel álltak hozzá.

 


Szűcs Gábor A teremtés dicsérete című versciklust elemezte az előadásában, de kitért Weöres Sándor Pápán töltött rövid időszakára is (Fotó: Rákóczi Szövetség)


– Az ebbe a versciklusba tartozó költemények nem csak a keresztyén eszméket tartalmazzák. Weöres Sándorra komoly hatással voltak a keleti vallások: a taoizmus, a hinduizmus, a buddhizmus. Erre nyilván a költő távol-keleti utazása is rásegített, és ezeknek a vallásoknak a hatása is megfigyelhető szóban forgó versein – fogalmazott Szücs Gábor.

Megjegyezte, meglátása szerint a versciklus kialakításakor akeresztyén indíttatású versek hangsúlyosabb helyre kerültek, a keleti vallások inkább fiatalabb korában gyakoroltak nagyobb hatást a költőre. Az iskolaigazgató kiemelte, talán kevesen tudják, hogy Weöres Sándor a pápai evangélikus elemi iskolában kezdte meg tanulmányait 1919-ben, de csupán néhány hónapot tanult ebben a tanintézetben kisdiákként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!