Pápa

2016.10.20. 06:33

A Vatikán kommandó alakulata - Száz éves a verbita rend Magyarországon

Pápa – Az Isteni Ige Társasága Európában lelkigyakorlatos házakat tart fenn, de foglalkoznak a menekültekkel és a kisebbségekkel is.

Laskovics Márió

Hazánkban a kis létszámú, de annál nemzetközibb közösség fő tevékenysége a cigánypasztoráció. Múlt héten két verbita missziós szerzetes volt a vendége a Nyitott szívvel Isten tenyerén előadás-sorozatnak a Szent Benedek-templomban. Különböző idegen nyelvű vallási énekekkel és tanúságtétel-videókkal színesített előadásában Burbela Gergely, a rend tartományfőnöke felelevenítette az Isteni Ige Társasága, azaz a verbita rend történetét, s beszámolt a rend tevékenységéről, céljairól.

Majd a hatvan éve papi szolgálatot teljesítő Rostás Sándor atya, a Pápai Missziós Művek nyugállományú igazgatója dzsungelmissziós élményeit osztotta meg az érdeklődőkkel, akik az előadás zárásaként a 84 éves szerzetes gyémántmisés áldását is fogadhatták.Az Isteni Ige Társaságát Szent Arnold Janssen alapította 1875-ben a hollandiai Steyl-ben. A rend célkitűzése a katolikus keresztény hit terjesztése az egész világon. Küldetésük az evangélium hirdetése ott, ahol az nem vagy nem eléggé ismert, valamint prófétai jelnek lenni más vallású népek vagy nem hívők között.

Soknemzetiségű közösségeik az egyház sokszínűségét kívánják bemutatni. - Nincs egy kimondott karizmája a verbita rendnek. Mindenhol azt a munkát végezzük, amire az adott élethelyzetben nagy és égető szükség van, mert a helyi egyház nem tudja ellátni, vagy még el sem kezdte: az elemi, a középiskolai és egyetemi oktatástól az AIDS-betegek és leprában szenvedők, valamint a favellák szegényeinek segítéséig – tudtuk meg Burbela Gergelytől.

- Nemhiába neveznek minket a Vatikán kommandó alakulatának is, hiszen a legnehezebb szolgálati helyeket nekünk kell az egyházban betölteni – fogalmazott a veterán atya, Rostás Sándor.Magyarországra 1916-ban érkeztek az első rendtagok, és a Pécsi Egyházmegye területén lévő Máriakéménden telepedtek le, majd Budatétényen, Kőszegen és Kiskunfélegyházán alapítottak missziósházakat. Jelenleg két rendházat tartanak fenn, Kőszegen és Budapesten, valamint két plébánián is jelen vannak. Körömön főleg cigány-, Vasváron család- és ifjúsági pasztorációt végeznek.Ma a világon körülbelül 6500 verbita működik. A magyar a legkisebb tartomány a maga 31 tagjával, de a legszínesebb, ugyanis szerzeteseik érkeztek Indonéziából, Lengyelországból, Indiából, Ghánából, a Fülöp-szigetekről és Kongóból is.

- A muszlim és a hindu többségű országokban több a szerzetesi hivatás, mint a keresztény területeken. Európában egyre több azon Európán kívüliek száma, akik az egyházat vezetik tovább – tudtuk meg a lengyel származású Burbela Gergelytől.Rostás Sándor atya a vasfüggöny miatt csak a rendszerváltás után végezhetett igazi missziós munkát. Dzsungelmisszionáriusként 1992-től négy éven keresztül Argentínában, a guaraní indiánok és az ottani fehér telepesek között terjeszthette az örömhírt.- Csodálatos szép időt töltöttem ott sok eredménnyel, lelkipásztori örömmel.

Aztán azt a vatikáni kinevezést kaptam, hogy a Szentatyának azt a hivatalát képviseljem itt, Magyarországon, amelyik a missziók ügyével foglalkozik. A Hitterjesztési Kongregációnak 130 országban van helyi képviselete a Pápai Missziós Művek címén. Ezt a szolgálatot töltöttem be 1997 és 2007 között. Nyugdíjas papként szívügyem azon fiatalok segítése, akikben jelentkezik a papi hivatás, mert égető hiány van manapság az egyházi szolgálatot teljesítők számában – mondta el Rostás Sándor, aki tizenhat évesen lépett be a szerzetesrendbe.

- Tíz éves korom óta készültem pap szerzetesnek, misszionáriusnak, a Jóisten megszabta életutamat, s megadta a hűséget is ehhez a hivatáshoz – mesélte.A verbita rend jövőbeli tervei között szerepel a menekültekkel való foglalkozás. - Ahol közvetlen kapcsolatba tudunk kerülni migránsokkal, nagyon szívesen segít nekik a verbita rend.

Nem a Bibliát mutogatjuk először, hanem kell, hogy észrevegyük e világi szükségleteiket – mondta el nekünk Rostás Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!