rendhagyó órák

2018.02.16. 13:45

Az opera nagykövete tett látogatást a Refiben

A műfajt középiskolásoknak népszerűsítő Wendler Attila operaénekes szerint érdemes felkelteni a kíváncsiságot a magaskultúra iránt.

Laskovics Márió

Az összevont osztályoknak tartott rendhagyó órákon a diákok a Magyar Állami Operaház felvételei segítségével kóstolhattak bele Mozart Varázsfuvolájába

Wendler Attila operaénekes, az opera nagykövete idén már második alkalommal látogatott el csütörtökön a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumába, hogy misszióként ingyenesen népszerűsítse az opera műfaját – tudtuk meg Mayerné Pátkai Tünde igazgató-helyettestől, aki elmondta, örülnek, hogy az OperaKalandon való nagy létszámú részvétel után ezúttal az opera házhoz jön. Mivel az iskolában minél több kultúrterületre igyekeznek rányitni diákjaik érdeklődését, figyelmét, ezért természetesen igényt tartottak a rendhagyó órákra, melyeken Mozart és egyik legismertebb operája, a Varázsfuvola várta az összevont osztályokat.

Wendler Atttila operaénekes nagykövetként negyedik éve népszerűsíti az opera műfaját középiskolásoknak

Wendler Attila Simándy-díjas operaénekes 1959-ben született Budapesten. Énektanulmányai befejezése után 1987-ig a Pécsi Nemzeti Színházban énekelt, ezt követően a Magyar Állami Operaház szerződtette magánénekesként. Elsősorban olasz operák tenor főszerepeit alakítja, de a francia és német repertoár karakterszerepeiben is fellép. Vendégszerepelt Európa több országában, valamint az Egyesült Államokban. Oratóriumok tenorszólamait is énekli, gyakori szereplője hangversenyeknek. 2015 óta az opera nagykövete. Örömmel vállalta a küldetést, amellyel szeretné elérni, hogy a régió összes gyereke, kortól és anyagi helyzettől függetlenül találkozzon az operával, akár az Operaházban, akár az iskolában.

Az összevont osztályoknak tartott rendhagyó órákon a diákok a Magyar Állami Operaház felvételei segítségével kóstolhattak bele Mozart Varázsfuvolájába

– Huszonöten vagyunk nagykövetek, különféle műfajokban. Az Operaház vezetése úgy gondolta, hogy hiteles vagyok rá, hogy a középszintű oktatásban részt vevő gyerekekkel próbáljam megszerettetni az operát. Már a műfaj iránti kíváncsiság kis mértékű felkeltése is jó eredménynek számít, egyébként kevés a visszajelzés. Az a baj, hogy a mindennapok minket körülvevő különböző hangi, zenei garázdaságai, igénytelenségei ellene szegülnek a magasművészetnek. Például egy távolsági buszon a sofőr még véletlenül sem komolyzenei rádiót hallgat – jegyezte meg.

Mint mondta, több pápai középiskolában járt, s mindenhol nagy érdeklődéssel fogadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!