Pápa

2012.04.22. 12:19

Az örmény népirtásra emlékeztek

Pápa - A genocídium örmény források szerint mintegy másfél millió örmény erőszakos kitelepítése és lemészárlása volt.

Nagy Imre

Mindez 1915 és 1917 között, a muzulmán vallású törökök alkotta Oszmán Birodalomban az ifjútörök kormány uralma alatt történt. A törökök szerint két-háromszázezren, míg a tudományos körökben elfogadott nézet szerint hat-nyolcszázezren vesztették életüket.

Erre a szomorú eseményre emlékeztek szombaton délután a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a Nagytemplomban. Szakács Izabella szavalatát követően Unger Tamás alpolgármester mondott megemlékező beszédet, ismertetve a történelmi tényeket. Mint az köztudott, az Oszmán Birodalom a közbiztonságot veszélyeztetőnek ítélte a területén élő örmények jelenlétét, ezért kilencvenhét évvel ezelőtt az örménység teljes megsemmisítését tűzte ki célul.

Ma már tudjuk, hogy mindez csak a török terjeszkedő hatalmi törekvéseket szolgálta. A város alpolgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy sok még a tennivaló a genocídiummal kapcsolatban. Ezzel arra utalt, hogy a népirtás tényét iskolákban nem tanítják, azt a törökök ma is tagadják. Beszédét követően dr. Mail József apát-plébános mondott imát az örmény népirtás áldozataiért. A megemlékezést Gurgen Ovsepian, a Pozsonyi Opera magánénekese és művésztársai fellépése zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!