Pápa

2016.09.25. 18:56

Borlovagokat avattak Somlójenőn

Somlójenő – A borlovagok avatása mindig különleges esemény, de a mostani alkalom minden korábbinál különlegesebb – mondta Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere. A több mint két évtizede alakult borrend az idén tizenhárom borlovagot avatott fel, és most először fogadott soraiba nőket.

Penk Tímea

- Jövőre ünnepeljük megalakulásunk huszonötödik évfordulóját, ami ritka a magyarországi borrendek között. Huszonhárom tagunk mellett körülbelül százötven borlovagot avattunk fel – számolt be Unger Tamás. Hozzátette, hogy a Somló egy komoly fejlődés előtt álló borvidék. Már eddig is szép eredményeket értek el, és az itt élő emberek gondolkodása kijelöli a további fejlesztések irányát.

Az avatási ceremónia részeként a borlovag-jelöltek bemutatkoztak, ismertették a Somló iránti kötődésüket, majd hébérezéssel bort töltöttek poharaikba. Meghatározták, hogy melyik a furmint és juhfark, majd az utóbbival koccintottak, mivel a borrend tavaly azt választotta zászlós borának. A Somlóra a fehér száraz borok jellemzőek.

Az idei rendezvényen Balogh Zsuzsa, Bácskai János, Császár Endre, Domonkos László, Fenyvesi Zoltán, Neubauer Sándor, Wiek Noldus, Szabó László, Tóth Péter tette le az esküt, valamint a Brezza d' Barocco kamarakórus tagjai: Mészárosné Varga Vera, Hardi Tünde, Margl Melinda, Terebesi Ágota. A reneszánsz és barokk dalokat előadó kórus az avatáson is énekelt.

Unger Tamás arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy új érmét vezettek be, amelynek piros-kék színű szalagja Pápa városát szimbolizálja. A nagymester bemutatta a borrend új egyenruháját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!