Pápa

2014.02.12. 17:40

Most négy külföldi gimnazista tanul Pápán

Külföldi cserediákok látogattak ki a Fő téri jégpályára a minap. Olasz, thaiföldi, török és venezuelai fiatalok tanulnak Pápán, hárman a Türr István Gimnáziumban, míg egy társuk a református gimnáziumban.

Polgár Tibor

A korcsolyázásra a befogadó családok, illetve az őket segítő önkéntesek is velük tartottak.

- Szívesen szervezünk olyan nyilvános programokat, amelyeken minél több családdal és fiatallal megismertethetjük a cserediákprogramot. Emellett igyekszünk a diákok számára is minél érdekesebb szórakozási lehetőségeket biztosítani, hogy jól érezzék magukat Magyarországon - nyilatkozta Beller Zsuzsanna, az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány Veszprém-Pápa körzetének elnöke. Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi nemzetközi diákcsere szervezete, amely független, nem profitorientált, önkéntes alapon működik, és interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget.

Külföldi cserediákok látogattak ki a Fő téri jégpályára a befogadó családokkal együtt (Fotó: Polgár Tibor)

Beller Zsuzsanna tájékoztatása alapján jelenleg is toborozzák azokat a középiskolásokat, akik szívesen kiutaznának külföldre cserediákként.

- Ugyan ez jelentős anyagi megterhelést jelent a kiutazó diák családjának, azonban egy életre szóló élményt, megfizethetetlen tapasztalatokat, magas szintű nyelvtudást, valamint jelentős személyiségfejlődést képes nyújtani a program - fogalmazott a körzetelnök.

Bizonyos esetekben ösztöndíj is szerezhető a kinttartózkodáshoz, amelynek időtartama leginkább egy teljes tanévre szól, de az alapítványnak van keresztféléves és három hónapos programja is. Természetesen a külföldi országban is középiskolába kell járnia a tanulónak. Beller Zsuzsanna elmondása szerint minden évben vannak pápaiak és veszprémiek is a cserediákok között. Az alapítvány fogadócsaládok, valamint a cserediákokat segítő és a programot népszerűsítő önkéntesek jelentkezését is várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!