Pápa

2017.04.23. 12:37

Díszes textilekkel tért vissza szülővárosába

Pápa - Galauner Béláné hímző, népi iparművész tizenkét évesen került el Pápa városáról. Országosan is elismert tevékenységének köszönhetően mai élőhelyén 2015-ben Tatabánya Kultúrájáért Díjjal tüntették ki.

Laskovics Márió

Galauner Béláné hímző, népi iparművész textilmunkáiból nyílt kiállítás szombaton a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Hermann István könyvtárigazgató köszöntését, valamint Horváthné Szabó Andrea népdalénekét követően Győry Endréné néprajzi gyűjtő méltatta a kiállító művészt.

Galauner Béláné Szabó Magdolna Pápán született, majd tizenkét éves korában családja Tatabányára költözött. Harminc évesen, súlyos betegsége idején, gyermekei születése után kezdett el kézimunkakönyveket forgatni, gyúlt fel benne az alkotás vágya. Egyre inkább érdekelték az eredeti hímzések, és tudatosan kereste fel a különböző tájegységek múzeumait. Az egyszerű hímző asszonyoktól, népi iparművészektől és országos szaktekintélyektől kapott segítséget.

Győry Endréné, Galauner Béláné Szabó Magdolna és Hermann István a megnyitón Fotó: Laskovics Márió

Mint mondta, 1994-től rendszeresen zsűrizteti munkáit, melyek A és B kategóriás alkotásoknak minősülnek. 1996-ban az Országos Kis Jankó Bori hímzőpályázaton különdíjas, illetve háromszor is harmadik helyezett lett. 1999-ben szakdolgozat és munkái bemutatása után elnyerte a népi iparművész címet.

Megjegyezte, 2014-ben Tatabányán hímzőkört szervezett az alsógallai egyházközösség asszonyaiból. Elsősorban templomi garnitúrákat hímeznek, melyekkel országos pályázatokon sikerrel szerepelnek. Népművészeti tevékenységének köszönhetően 2015-ben Tatabánya Kultúrájáért Díjjal tüntették ki.

Hímzéstechnikája nem egy stílust képvisel, mindig a tárgyaktól teszi függővé, hogy mit és hogyan alkalmaz. Közel állnak hozzá a Rábaköz változatos motívumai, melyek között gyapjú és pamut-, csipkehímzés, zsinórozás is megtalálható. Szereti ruhákon megjeleníteni a régi viseletek díszítő elemeit. Alkotásai között szerepelnek menyasszonyi és estélyi ruhák, Bocskai-ruhák, hímzett zászlók és különféle lakásdíszítő textilek.

A csodás ajándékként megélt szülővárosi kiállítási lehetőségen túl külön öröm számára, hogy mindkét lánya továbbviszi a hímzés hagyományát. Egyikük úri hímzései szintén láthatóak a színes, május 17-ig a könyvtár nyitvatartási idejében megtekinthető tárlaton. A megható megnyitó rendezvény állófogadással ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!