Pápa

2014.08.25. 13:29

Egy felszámolás furcsaságai

Pápa, Sopronkövesd - A néhány évvel ezelőtt számos iskolát működtető, majd hatalmas adósságot hátrahagyó Vocational Academy Alapítvány és a járandóságukat joggal követelő pedagógusok harcáról már többször beszámoltunk lapunk hasábjain. Árvay Péter sopronkövesdi pedagógus, aki kézben tartja a bonyolult ügy szálait, a napokban kapta meg az alapítvány felszámolójától a felszámolási eljárás elmúlt egy évét lezáró jelentést.

A történetben egy Veszprém megyei település, Marcaltő iskolája is érintett, az alapítvány tartozik a pedagógusoknak, az önkormányzatnak és a közüzemi szolgáltatóknak is. A felszámolási eljárás megindítása sokéves küzdelem eredménye. Elvben az alapítvány ingatlanjainak eladásából, árverezéséből származó fedezet szolgálhatna a kártalanításra. Mint alább kiderül, az ingatlanokat ugyan sikerült értékesíteni, de a becsült árnál jóval olcsóbban keltek el. A felszámolói jelentés számos más „érdekességet” is tartalmaz. Többek közt azt is, hogy az érdemi rész lezárulása után még mindig több mint 1,1 milliárd forint az alapítvány tartozása. A kormány a bérgarancia alapból ugyan részlegesen kártalanította a pedagógusokat, ám ők – bár érvényes bírósági ítélet van a kezükben – még mindig nem kapták meg több mint 64 millió forintra rúgó, elmaradt, egy-másfél éves bérüket. Ráadásul ez az összeg nem tartalmazza a munkaügyi bíróság által megállapított kamatokat. Holott hat év alatt a perek, az ügyvédek díjazása, az eljárási költségek, az illetékek, a telefon, a postaköltség, a rengeteg utazás, idő és fáradtság jelentős összegeket emésztett fel.

– Felháborító, hogy Nagy Ottó László, az alapítvány elnöke is bejelentette hetvenmilliós igényét a felszámolásból. A Voki egyébként Nagy Ottó lányának is tartozik 1,2 millió forintnyi bérjellegű járandósággal – mondja Árvay Péter, aki furcsának tartja, hogy az az önálló bírósági végrehajtó, aki öt éven keresztül nem tudott érvényt szerezni a jogerős bírósági ítéleteknek, ténykedéséért most tizenhárom millió forintra tart igényt a felszámolásból. A pedagógusokat képviselő sopronkövesdi tanár szánalomra méltónak találja, hogy a NAV, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, akik szerinte eddig saját jogi védelmüket biztosították az ügyben, és nem a megoldást szorgalmazták, most szintén „beálltak a sorba”, és különböző jogcímeken 166 milliót követelnek az alapítványtól.

Árvay Péter sopronkövesdi pedagógus mutatja a bonyolult ügy szálait lezáró jelentést (Fotó: Nagy Imre)

– Nem is beszélve a bankokról és közüzemi szolgáltatókról, akik most, amikor egy vidéki pedagógus megindította a felszámolást az alapítvány ellen, szintén úgy határoztak, nem hagyják veszni 777 milliójukat. További kérdéseket vet fel, hogyan lett az alapítvány 550 millióra taksált győri ingatlanából csupán 142 milliós, a 23 milliós kapuváriból 11 milliós, vagy a 36 millióra becsült tétiből 9,3 millió forintos bevétel – teszi hozzá Árvay.

Tény, hogy hat év elteltével még mindig hatvanhét pedagógus várja, hogy közfeladatként elvégzett munkája után a törvény, a  szerződés és a Magyar Köztársaság bírósága által hozott jogerős ítélet alapján járó bérüket megkapják.

– Sajnos arra nem látok esélyt, hogy a bérgarancia alap által nem fedezett munkabér-követelések közül a felszámolási eljárás során bármi megtérüljön. Jó lenne végre elérni, hogy a jogalkotási hibákból származó anyagi kárért ebben az esetben is az állam vállaljon felelősséget – fogalmazott a pedagógusok képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!