Pápa

2012.09.11. 11:47

Emlékkiállítás a neves művész tiszteletére

Pápa - A. Tóth Sándor nyomában címmel látható a 2012/2013-as tanév első kiállítása a pápai református gimnázium dísztermében. A tárlat a tanintézet egykori neves rajztanárának, az elismert festő- és bábművésznek állít emléket.

Polgár Tibor

Az emlékkiállítás egyik apropójául szolgált, hogy A. Tóth Sándor és a Pápai Református Kollégium nemrégiben Magyar Örökség Díjban részesült. A református gimnáziumban egyébként amúgy is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására: például A. Tóth Sándor nevét viseli az intézmény rajzterme, és a mester előtt az épületben egy külön emlékhely is tiszteleg, amit idén bővíteni szeretnének. A mostani tárlat a hajdani festőművész válogatott alkotásaiból, valamint a gimnázium művészeti szakközépiskolájának festészet és grafika tanszakos diákjainak munkáiból állt össze a Szakrális Művészeti Hét, illetve az Olimpia éve jegyében.

- A kiállítás alapját A. Tóth Sándor híres, illetve kevésbé ismert képei jelentik, és ezekhez válogattuk hozzá a művészeti tagozatos diákjaink legjobb műveit. A fiatalok többek között freskókkal, szekkókkal, ikonokkal, tanulmányrajzokkal, monotípiákkal, magas- és mélynyomatokkal, fa- valamint linómetszetekkel járultak hozzá ehhez a nem mindennapi tárlathoz - tudtuk meg Kerpel Péter művésztanártól, a képzőművészeti tagozat vezetőjétől.

A kiállítást Tislér Géza, a tanintézet igazgatótanácsának nyugalmazott elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, A. Tóth Sándor húsz évig, egészen az államosításig tanított az iskolában, aminek során őrizte a művészet iránti szeretetet, és a diákokat is erre nevelte. A rendezvényen részt vett dr. Tóth Gábor Sándor, a neves alkotó fia, hagyatékának gondozója, aki hangsúlyozta, rendkívül büszke a tehetséges refis művészpalántákra, és egyúttal nagyon elégedett velük. Végezetül beszélt édesapja kiállított képeiről, külön kiemelve A cserkész útja címet viselő alkotást. Az A. Tóth Sándor nyomában című tárlat október közepéig tekinthető meg a református gimnázium dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!