ipari örökség

2017.10.19. 19:17

Európa-szerte terjed a pápai Kékfestő Múzeum híre

A Kékfestő Múzeum is ott van az ország azon tíz ipari öröksége között, amelyeket beválasztottak a Genius Loci elnevezésű projektbe.

Laskovics Márió

Nagy-L. István múzeumigazgató, Vonnák Andrea múzeumpedagógus és Szépvölgyi Ákos, a projektet itthon koordináló Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője

A Gróf Esterházy Károly Múzeum égisze alá tartozó Kékfestő Múzeumot beválasztották a Genius Loci (a hely szelleme) elnevezésű, Európai Unió által társfinanszírozott projektbe, mely célja az ipari örökségek hasznosítása mellett, hogy rávilágítson a hagyományos iparágak és mesterségek értékeire, népszerűsítse ezeket a turisták és a nagyközönség körében – erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a múzeumban. A nyitott hálózatú projekt első fázisa belga, olasz, spanyol, magyar és máltai partnerek közreműködésével valósul meg, illetve az E-FAITH (Európai Ipari és Technikai Örökségek Egyesületeinek Szövetsége) biztosítja a szükséges szakértői és hálózati kapcsolatait. A kiválasztott örökségek megkapják majd az „Industriana” európai ipari és technikai örökség címkét – számolt be Szépvölgyi Ákos, a projektet itthon koordináló Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője.

Nagy-L. István múzeumigazgató, Vonnák Andrea múzeumpedagógus és Szépvölgyi Ákos, a projektet itthon koordináló Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője

Mint mondta, három fő területen keresték az ipari örökségeket: hagyományos textil termékek és alapanyagok, az agyagból készül termékek hagyományai (téglák, cserepek, majolikák stb.), valamint az erjesztett italok hagyományai és a lepárlással készülő rövid italok. Veszprém megye mindhárom szektort képviseli, mert a pápai Kékfestő Múzeum mellett a Herendi Porcelánmanufaktúra, valamint a Zirci Apátsági Manufaktúra is bekerült a projektbe.

- A vidéki ipari hagyományokra való figyelemfelhívással igyekszünk növelni a bevont területek turisztikai potenciálját és hozzájárulni a települések fejlődéséhez. Magyarországon összesen tíz ipari örökséget választott ki a 47 pályázóból a nemzetközi zsűri. A szelekció szempontja szakmai volt, nemcsak az ipari értéket, hanem a bemutathatóságot, a nyitottságot is figyeltük – fűzte hozzá az ügyvezető.

A Kékfestő Múzeum bejáratához elhelyeztek egy QR-kódot tartalmazó táblát, aminek leolvasásával a múzeum leírását láthatjuk az Industriana honlapján

- Óriási megtiszteltetés! A szellemi elismerésen túli haszna, hogy hírünk eljuthat Európa országaiba, interneten keresztül a világ majd' minden részére. Múzeumunk bír akkora attraktivitással, hogy hírünk nyomán érdeklődők érkezzenek ide, ami turisztikai szempontból jót tesz az egész városnak – tette hozzá Nagy-L. István múzeumigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!