Pápa

2016.11.05. 11:15

Felfrissítenének egy reformkori hagyományt

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMTT) a város tudományos és kulturális rangjának emelésére, a polgári szellem újjáélesztésére, Pápának a magyar szellemi életben őt megillető helyre való visszahelyezése érdekében alakult meg. Ezen törekvésbe illik bele a társaság kaszinója is.

Laskovics Márió

- 1988-ban alakult meg a Pápai Művelődéstörténeti Társaság hetven alapítótaggal Budapesten, az V. kerületi Eötvös Klubban - nyilatkozta a Vasárnapi Naplónak Somfai Balázs, a társaságot korábban elnökként öt évig vezető alapító tag. - Mindig is harminc-negyven tagunk volt aktív. Ez a kaszinó egy új formáció, ami a régi és az új vezetés együttes érdeme. Első alkalmunkon az volt a téma, hogy mindenki hozzon egy-két családi fotót, és beszéljen saját magáról, a családjáról, a közvetlen életkörülményeiről, a gyerekkoráról. Ez nagyon jól sikerült. Tekintve, hogy ez még csak a második alkalom, merészség lenne bármit is mondani. Nem vagyunk annyian, mint előzőleg, de ez önmagában még nem jelent semmit - fogalmazott a pápai kaszinó kapcsán Somfai Balázs.

A Pápai Kaszinó egyébként 1834. január 6-án alakult meg mintegy száz taggal a vármegyei és helyi elitből, s a Fő tér sarkán álló Griff Fogadó emeleti nagytermében működött kisebb megszakításokkal 1944-ig. A reformkori kaszinó 2016-os újjáélesztéséről Mátyus Aliz írónőt, szociológust, a PMTT alapítótagját kérdeztük.

Mátyus Aliz, Kocsis Gyula és Somfai Balázs (balról jobbra) a pápai kaszinó legutóbbi összejövetelén Fotó: Laskovics Márió

- A mostani kaszinónk megvalósítását az ösztönözte, hogy a hajdani kaszinó annak idején nagyon fontos volt a városban. Először egy kaszinó volt, aztán különváltak, az úri és a polgári kaszinó külön működött. A város értelmiségi és kereskedő, tehát gondolkodó részének összejöveteli helye volt, ahol mindazon dolgokról szó esett, ami a város szempontjából fontos volt. Azok, akik oda jártak, a külföldi és magyar vendégeiket is elvitték, tehát ezek a kapcsolatok bejöttek a kaszinóba, európai informáltságú beszélgetések folytak. Könyvtáruk, programjaik voltak, társasági dolgokat folytattak együtt - számolt be a reformkori egyesületről Mátyus Aliz.

- A mostani kaszinónk természetesen ebben a megváltozott társadalmi környezetben nem lehet az a kaszinó, mert mindazzal a sokféleséggel és hozzáértéssel, amivel az akkori emberek éltek, ma nem rendelkezünk. Nekünk az a célunk ezzel a kaszinóval, hogy minden ember, aki úgy érzi, hogy benne még van valamilyen képesség, és valamilyen tevékenységre szívesen vállalkozna a városért, a város körüli falvakért, vagy a kettő kapcsolatáért, akkor segítünk neki kibontakozni, érvényesülni - árulta el az írónő.

A PMTT 2016-ban már kétszer összeült a kaszinó újjáélesztési terve mentén. - Valószínű, hogy az a kaszinóforma, hogy körbemegyünk és mindenki beszél, ma már annyira nem létezik. Havonta tervezzük a nyitott alkalmainkat. A mostani összejövetelen is mindenki elmondja a saját történetét, tehát nem egy ember fog előadni, ez a kaszinójelleg. A PMTT régebben zárt körű, művészek és tudósok társasága volt, de ma már bárki beléphet. Ma már a tudomány sem, és a művészetek sem töltik be egykori társadalmi hivatásukat, tehát nincs egy olyan mozgástér, amiben érdekessé tudnának válni. Ennek megfelelően mi most a különböző tevékenységekre vállalkozó embereket tömörítenénk a kaszinónkban. Fontos, hogy mindenki érezze jól magát abban, hogy beleteszi azt, amit tud. A kaszinók apropója véletlenszerű. A mostani 56-os téma adta magát, mivel nincs a városnak egy egységes írásos emlékezete, és jó lenne összehozni - mutatott rá az aktuális összejövetelt szervező Mátyus Aliz, aki megjegyezte: jó lenne, ha állandó helyen működhetne a pápai kaszinó.

A társaság új vezetősége

Pápai Művelődéstörténeti Társaság jelenlegi elnöke Horváth Adrián karnagy, énektanár. A civil szervezet alelnöki tisztségét Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője, a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ korábbi igazgatója látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!