Pápa

2014.10.04. 20:29

Folyóirat a város jubileumára

Pápa - Sok minden más mellett a város ismérvei közé tartozik, hogy van egy ilyen típusú irodalmi, kulturális, tudományos folyóirata is – fogalmazott Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a Szélesvíz című kiadvány bemutatásán.

Polgár Tibor

Az ünnepélyes rendezvényre teljesen megtelt a pápai Városháza aulája, ahol elsőnek a városvezető köszöntötte a szép számban egybegyűlteket.

Áldozó Tamás és Mátyus Aliz a Szélesvíz című kulturális, irodalmi folyóirat első lapszámának ünnepélyes bemutatóján (Fotó: Polgár Tibor)

– 2014-ben ünnepeljük a város első írásos említésének 800. évfordulóját. Ez a jubileum és a köréje szervezett rendezvénysorozat sok újdonságot hozott a helyi közéletbe. Egyrészt megerősített korábbi rendezvényeket, kezdeményezéseket, másrészt teret adott újaknak. Utóbbiak közé tartozik a Szélesvíz folyóirat első számának a megjelenése – fogalmazott dr. Áldozó Tamás. Mátyus Aliz író, szociológus, a kiadvány főszerkesztője beszédében elárulta, nagy munkát jelentett a Szélesvíz szerkezeti formájának kitalálása, összeállítása.

– A fiammal ketten találtuk ezt ki. Ő készítette el a Szélesvíz formáját, látványát, kinézetét. Ez volt az ő ajándéka a városnak és nekem – jegyezte meg a főszerkesztő.

– Fontos, hogy a lap építőkövekből építkezni tudjon. Ez akkor tud megvalósulni, ha a város és a városrészek megtalálják a kapcsolatot a folyóiratban lévő írásokkal, emberekkel. Így elkezdődik egy olyan pezsgés, amit semmi más nem tud előidézni. Szeretném, ha ez a folyóirat be tudná tölteni ezt a szerepet – hangsúlyozta Mátyus Aliz. A folytatásban a főszerkesztő és Áldozó Tamás kötetlen beszélgetés keretében idézte fel a debütáló kulturális, irodalmi folyóirat előkészületeit, és az első lapszám elkészítésének folyamatát, illetve természetesen szóba került a jövő is. A Szélesvíz több rovatból áll, ezek közül az egyik a 800. évfordulóját ünneplő Pápa előtt tiszteleg, míg egy másik múltidéző szerepet tölt be. Az első lapszámban kiemelt szerepet kapott a pápai születésű Rab Zsuzsa költő, műfordító munkássága, továbbá a kötet címéül választott Szélesvíz elnevezésre is fény derül. A folyóirat folyamatos megjelenési lehetőséget biztosít majd a helyi szerzőknek, és félévenként jelentkezik új számmal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!