1848-49

2018.01.06. 17:07

A forradalom 170. évfordulójára készülnek

Az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet 2018/19-ben 1848/49 forradalmának és szabadságharcának jegyében kíván munkálkodni.

Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő és Vennes Gyöngyi önkéntes az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet évkezdő ankétján

Ez derült ki azon az évnyitó ankéton, amit csütörtökön tartottak a városbarátok. A 170. évfordulós terveikhez, teendőikhez mottót is választottak: „Az idők műhelyeiben életek érlelődnek biológiai és szellemi folyamatokká. Senki sem értheti meg önmagát, senki sem foghatja föl a más életét a múlt értése nélkül!” (Kövy Zsolt)

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő és Vennes Gyöngyi önkéntes az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet évkezdő ankétján

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) az elmúlt évi Kossuth-Emlékprojektje után is, az országos Kossuth Szövetség Pápa és környéke csoportjaként szívvel-lélekkel vállalja a pápai és Pápa környéki '48-as és kossuthi emlékek, hagyományok ápolását, az ezekre való figyelemfelhívást.

Közreadtak egy naptárt, melyben 15 környékbeli '48-as emlékpontot állítottak össze. Ezen fontosabb helyeket, emlékjeleket ajánlanak a jubileum során felkeresésre, megismerésre, gondozásra honfitársaiknak, felnőtteknek és diákoknak egyaránt.

Az EpVE március idusára pár oldalas rejtvényfüzetet ad közre az emlékpontok alapján, ez elérhető lesz februártól a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban, illetve az EpVE közösségi oldalán. A helyes beküldők közül sorsolással öt szerencsés nyertest emléklappal, -plakettel, könyvajándékkal jutalmaznak majd.

Kerecsényi Zoltán a Petőfi-logóval s az emlékpontokkal Fotó: Laskovics Márió

Az ügyvivő kiemelte, Pápa városa 2018-ban Jókai-emlékévet ül. 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt a város díszpolgárává. Idén van Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója, s utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulója is.

- 2018-ban az EpVE fontosnak érzi Petőfinek, a 170 éve kitört forradalom jelképének pápai jelentőségeire külön is felhívni a figyelmet. Ezért választottunk 2018/19-es programsorozatunknak egy Petőfit mintázó logót. Jövőre is kerek Petőfi-évfordulóra kell majd készülni, hiszen 170 éve lesz annak, hogy Petőfi Fehéregyházánál elesett-eltűnt – tette hozzá Kerecsényi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!