Pápa

2016.01.24. 18:33

Fotók a város múltjából

Pápa - Méteres hóban áll egy kisteherautó a Jókai utca szélén, az úttest latyakos. A járókelők nélküli, behavazott utcakép akár mai is lehetne, hiszen a tél évről évre beköszön. Ám a kép, amelyről írunk, nem mai, a fekete-fehér fotót Wandlich Károly készítette az 1960-as években.

Molnár Tímea

Az egykor városszerte ismert bőrdíszműves számos fényképen megörökítette Pápát, a téli időszakban többek között a piacot, a Tapolca-patak és a Bakony-ér partját, a Fő teret, a Szalmavári úton elakadt autót, havat lapátoló embereket. Mindez a Jókai Mór Városi Könyvtár (JMVK) digitális archívumában megtekinthető. Itt a Wandlich-képanyagon kívül még több száz digitalizált fotó található. Valamennyihez tartozik szöveges leírás: ki készítette, melyik évben, a város mely területét, jellegzetes építményét örökítette meg.

A fényképek lakossági felajánlások alapján kerültek a városi bibliotékához, és Hermann István könyvtárigazgató elmondása alapján továbbra is várnak felajánlásokat. A papíralapú képeket nem tartják meg, a számítógépre való felvitel után visszaadják a tulajdonosnak - hangsúlyozta a JMVK vezetője.A gyűjtemény alkalmat kínál a nosztalgiázásra, és atéli esték kitűnőek a múltban való elmélyedésre, egy sajátos - a pápai könyvtár weblapjának köszönhetően - világhálós barangolásra a város régi életében. Wandlich Károly egyik, az 1960-as években készített képe azért is érdekes, mert a Gróf úti Vörös-hidat mutatja. Azt a hidat, amely ma már nem áll, az átvezető úton megnövekedett közúti forgalom miatt ugyanis más szerkezetűt építettek helyette - említette meg Hermann István.

Méteres hóban áll egy kisteherautó a Jókai utca szélén - Wandlich Károly egykori bőrdíszműves fotója az 1960-as évekből
Fotó: Jókai Mór Városi Könyvtár


Olyan további várostörténeti, honismereti érdekességeket kínál a digitális tárlat, mint a távolságiautóbusz-pályaudvar vagy a Böröczky-domb korábbi területe, valamint a második világháború után a lakosság előtt megnyitott Várkert képe.A fényképtár adta az ötletet a könyvtár egyik futó projektjének, amelyben neves családi fotóalbumokat mutatnak be. Eddig Huszár János helytörténész, Lux Ibolya, az egykori tanítóképző oktatója, illetve Kositzky Attila, a reptér korábbi parancsnoka mesélt életéről családi fotókkal illusztrált előadáson. Családtörténetről a várostörténetbe ágyazva - ekként is tekinthető a sorozat, hiszen a felvételek nem egy esetben Pápa közterületein készültek, ezek pedig egy-egy kor várostörténeti emlékeit is életre keltik.

A JMVK elektronikus szolgáltatásainak köre széles, olyan digitalizált szöveg- és képállományt kínál, melyben puszta kíváncsiságból is érdemes elmélyedni. A fényképek mellett régi városi képeslapok, a Pápa Városi Televízió archívumából származó videofelvételek, mintegy 60 ezer oldal terjedelmű helyi hírlapirodalom, aprónyomtatványok, helyismereti könyvek, tanulmánykötetek, valamint magyar középkori okmányanyag is bárki számára térítésmentesen fellelhető a Jókai Mór Városi Könyvtár weboldalán.A kutatók többek között olyan speciális iratokat tanulmányozhatnak itt, mint például a Szent István-, Szent László- és Kálmán-korabeli törvények forrásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!