Pápa

2014.01.20. 16:05

Gasztronómiai kirándulás

Pápa - Az éttermekben dolgozókat tömörítő megyei szervezet tagjai rendszeresen tartanak szakmai tanulmányutakat.

Varga Ibolya

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Veszprém megyei régiója, a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület és a SÉF Szakképző Iskola közös szervezésében gasztronómiai szakemberekből álló lelkes csapat tett látogatást megyénk egyik kiváló kézműves sajtműhelyében, egy Pápa mellett található gazdaságban, a Czimmermann Malomban. A gasztronómusok között volt többek között Németh Krisztina, a szervezet Veszprém megyei régióelnöke, egyben a SÉF Szakképző Iskola gyakorlati igazgatóhelyettese, Csonka Endre a Danubius szállodalánc beszerzési vezetője, Maurer István mesterszakács, szakoktató, Klock Erzsébet élelmiszer és marketing szakoktató, Punk Ferenc a tihanyi Ferenc pince tulajdonosa, valamint Szabó Péter a noszlopi Lucullus Fogadó tulajdonosa és a Noszlopi Finomságok termékcsalád szülőatyja.

Forralt borral, frissen sütött pogácsával, lángossal, házi cseresznye-,dió- illetve törkölypálinkával indult a kirándulók napja a noszlopi fogadóban, majd a Czimmermann malomnál lévő gazdaságba tartottak a gasztrotúra résztvevői. A gazdaság vezetője, Csehiné Sikos Mária, és családja kísérte végig a vendégeket a kis tanyán, ahol a saját nevelésű, virágos réteken szabadon legelésző, és kizárólag természetes takarmányon tartott magyar tarka tehenek szolgáltatnak kitűnő alapanyagot a házi tejtermékek, tejföl, joghurt, író, de elsősorban különböző friss és kemény sajtok készítéséhez. A házigazdák végigkísérték a vendégeket az istállókon, majd a sajtműhelybe mentek, ahol megtekinthették a sajtkészítés fortélyait. Élmény vilt, hogy maguk is próbálkozhattak a parenyica nyújtásával, a házi vaj gyúrásával. A részletes szakmai előadás és bemutató után kóstoló következett, különböző ízesítésű és fajtájú sajtokból. A barátságosan duruzsoló cserépkályha mellett terített vendégváró asztalon kapros, medvehagymás, lilahagymás, zöldfűszeres, chilis, köményes, valamint natúr ízesítésű friss és kemény sajtokból, füstölt gomolyából, parenyicából, trappistából, körözöttből álltak össze a sajtfalatkákkal bőségesen megrakott tálak, melyekhez diót és szőlőt csipegethettek a vendégek. Az ínyenc sajtkóstoló mellé a kemencében helyben sütött, még meleg, ropogós rozskenyeret, frissen köpült édes vajat, és helyi borokat kínáltak a házigazdák. Csehiék a sajtjaikat elsősorban a környékbelieknek értékesítik és gyakran vesznek részt kézműves, helyi termékeket kínáló vásárokon is. Termékeik legnagyobb mennyiségben ősszel fogynak, amikor a kiállítók különböző borfesztiválokra viszik a kitűnő sajtokat borkorcsolya gyanánt.

A Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke, Németh Krisztina elmondása szerint, az egyesület tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a tradicionális magyar konyha és gasztronómia értékeinek megtartására, a hagyományok ápolására, a helyben készült élelmiszerek fogyasztására és forgalmazására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!