Pápa

2017.01.23. 19:18

Gyászmise az olaszországi buszbaleset áldozataiért

Pápa - Ne csak egyfajta megdöbbenés vegyen erőt rajtunk, hanem tudjunk mindebből tanulni is. Nem tudjuk, hogy mennyi időnk van, ezért értékesen kell azt felhasználni.

Laskovics Márió

Fogalmazott szentbeszédében Salgó Ferenc kanonok-plébános a nemzeti gyásznap estéjén, a Szent Anna-templomban a veronai tragikus buszbalesetben elhunyt honfitársainkért tartott gyászmisén. A római katolikus pap engesztelő áldozatot mutatott be a baleset halálos áldozatainak lelki üdvéért, s kérte a Szentlélek vigasztalását a gyászolóknak.

- Szent és üdvösséges dolog imádkozni a halottakért, hogy feloldozást nyerjenek a bűnöktől, és eljussanak a boldog, örök életre. Ez a szándék gyűjtött össze bennünket, hogy váratlanul, tragikusan elhunyt fiatal testvéreinkért, valamint a sérültek mielőbbi gyógyulásáért imádkozzunk.

Salgó Ferenc kanonok-plébános mutatott be engesztelő áldozatot a veronai buszbaleset halálos áldozatainak lelki üdvéért Fotó: Laskovics Márió

És imádkozunk a gyászoló hozzátartozókért, különösen is, mivel szeretteik fiatalon távoztak, valóban nagy fájdalmat és szenvedést hagyva maguk után. Ilyenkor nehéz szólni, hiszen az ember elnémul az élet ilyetén eseménye előtt, ugyanakkor mindig valami módon a hitünk tud vigasztalást és kapaszkodót adni – mondta a híveknek a plébános.

Az örök élet fontosságát kiemelve úgy fogalmazott, hogy a földi élet értéke nem feltétlenül a hosszúságában rejlik. Beszédében aláhúzta, nemzeti szentjeink sorában is sok a fiatal. Példaként Szent Imre herceget és Árpád-házi Szent Erzsébetet említette, akik egyaránt 24 évesen haltak meg, mégis teljes, gazdag életpályát futottak be.

Az oltáron tizenhat mécses jelképezte a tragikus baleset halálos áldozatait Fotó: Laskovics Márió

- Nem tudjuk, hogy mennyi időnk van, értékesen kell azt felhasználni. Nagy tanítás lehet számunkra, hogy egy ilyen esetben ne csak egyfajta megdöbbenés vegyen erőt rajtunk, hanem tudjunk mindebből tanulni is. Sokak megmozdultak és készek segítséget nyújtani a bajban levőknek – szólt szentbeszédében Salgó Ferenc atya, és a törékeny életünkben való megtérést, lelki értékeink megbecsülését hangsúlyozta.

Nemzeti lobogó a Szent Anna-templomban Fotó: Laskovics Márió

Végül a kiégett autóbuszt párhuzamba hozva a tisztítótűzzel rámutatott, hogy a tisztulás állapota is fájdalmas, ezért az elhunyt lelkek szenvedésének enyhítéséért buzdította imára a híveket.

- Van örök élet. Lesz feltámadás. Találkozhatunk elhunyt szeretteinkkel – zárta gondolatait az atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!