Pápa

2016.02.04. 20:50

Gyermekvédelem: a nevelőszülői hálózat lehet a jövő útja?

Pápa - Ma Magyarországon mintegy 200 ezer veszélyeztetett gyermeket tartanak nyilván. Közülük egyre kevesebben élnek gyermekotthonokban, gondozásukért inkább kisebb lakásotthonok felelnek. Azonban a jövő útja a nevelőszülői hálózat lehet - vélekedik Szalai József szociálpolitikai szakértő.

Polgár Tibor

Szalai József korábban az idősellátás egyik meghatározó személyisége volt Veszprém megyében, ehhez kapcsolódóan számos kitüntetéssel ismerték el munkáját, igazgatóként vezette a külsővati idősek otthonát. 2011-ben önként nyugdíjba vonult. Nemrég a gyermekvédelemben vállalt szerepet: a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat területi igazgatója lett. Hatvannégy évesen is nyughatatlan embernek tartja magát, szeretne segíteni a veszélyeztetett gyermekeken, szerinte számukra a megfelelő nevelőszülői hálózat kiépítése a legkedvezőbb megoldás.

Szalai József a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat nevelőszülőket toborzó plakátjával

- A nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek nagyobb arányban szereznek magasabb végzettséget, nagyobb arányban foglalkoznak a jövőjükkel. Közülük kevesebben dohányoznak, ritkábban nyúlnak alkoholhoz, drogokhoz. Úgy vélem, a legfontosabb az apa- és anyaszerep mint rendkívül lényeges szocializációs minta elsajátításának lehetősége, ami elengedhetetlen a sikeres társadalmi integrációhoz - hangsúlyozza Szalai József. Mint mondta, a tapasztalatok szerint nincs elég nevelőszülő, a jelenlegiek többszörösére lenne szükség. - Ugyanakkor 14 ezer gyermek már mégiscsak ebben az ellátási formában nevelkedik, és az is látható, hogy a nevelőszülőség egyre inkább kezd életformává válni. Az utóbbi néhány évben a három- és négygyermekes nevelőszülők száma megháromszorozódott, az ötgyermekeseké pedig megkétszereződött. Sajnos a speciális szükségletű gyerekeket vállaló nevelőszülők száma arányaiban csökkenő tendenciát mutat - jegyezte meg a Naplónak nyilatkozva a szociálpolitikai szakértő. Kifejtette: a szabályozás szerint három részből tevődik össze a központi támogatás. Egyrészt a nevelőszülői juttatásból, másrészt a gyermekek ellátmányából, harmadrészt a családi pótlékból.

- Úgy érzem, tisztességes összegekről van szó. Emellett nem szabad elfelejteni, nevelőszülőnek lenni foglalkoztatási jogviszonyt jelent, azaz nyugdíjszerző időről van szó - fűzte hozzá. Szalai Józseftől megtudtuk, a szolgálat fenntartója a Magyar Pünkösdi Egyház. Három térségben vannak jelen, köztük a Nyugat-Dunántúl három megyéjében: Veszprém, Vas és Zala megyében. - Az általam vezetett térségben jelenleg toborozzuk a nevelőszülőket és kiválasztjuk a nevelőszülői tanácsadókat. Bemutatkoztunk a gyermekvédelmi központok vezetőinél, akik örömmel vették belépésünket a szolgáltatói körbe. Amint megtaláljuk leendő nevelőszülőinket, megkezdjük 60 órás képzésüket. Szeretnénk felkészülni az olyan hiányállapotokra is, mint például a speciális szükségletű gyermekek ellátása. Elsősorban nem férőhelyeket, hanem minőségi munkát, szeretetteljes légkörben dolgozó, befogadó családokat szeretnénk magunk mellett. Ugyan nevelőszülőink egy része lelkészi ajánlással kerül a hálózathoz, ettől függetlenül bárki jelentkezhet, aki megfelel feltételeknek és erre alkalmasnak érzi magát. A gyerekek keresztényi szellemben történő nevelése elvárás. Természetesen mindig a gyermek érdekének kell a legfontosabbnak lennie! - fogalmazott Szalai József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!