Pápa

2017.01.13. 20:10

Ha ez a lakóépület mesélni tudna...

Petrovicsból 175 évvel ezelőtt Pápán lett Petőfi - A legendás irodalmárt neves tanár vette pártfogásába.

Kerecsényi Zoltán

Az új esztendő első napja Petőfi (Petrovics) Sándor születésnapja is. Igaz, nem kerek születési évfordulója volt idén január elsején, viszont az kereknek mondható, hogy a 175 esztendővel ezelőtti szilvesztert, a beköszöntő 1842-es új évet és egyben a tizenkilencedik szülinapját itt, Pá-pán köszöntötte a diák költő. Méghozzá a pápai Barát utcában lévő szállásán, a ferences templommal és kolostorral szemközt.

De 2017-ben évfordulója van annak is, hogy 175 évvel ezelőtt itt, ebben a városban lett Petrovicsból Petőfi, vagyis Pápán változtatta át nevét Petőfire! És Orlai Petrich Soma-évforduló is közelít: 195 éve született Petőfi unokatestvére, az ugyancsak egykori neves pápai diák, a későbbi híres festő!

A Barát utcában a ferences templommal szemközt lévő, jelenleg önkormányzati szociális otthon-ként szolgáló épületben egykor rövid időre Petőfi Sándor és Orlai Petrich Soma is szállásra lelt Fotó: Kerecsényi Zoltán

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményének egykori jeles munkatársa, a 2014-ben 101 évesen elhunyt Nádasdy Lajos professzor az Életünk 1973-as ötödik számában Kiegészítések Petőfi pápai életszakaszához címmel érdekes írást közölt, melyből többek közt kiderül: Orlai, az unokatestvér a rossz utak miatt csak 1841 decemberében érkezett meg Pápára. Addig Petőfi Sándor egy Lantay Sándor nevű diáktársánál lelt szállásra a Barát utcában, a ferencrendiek zárdájával átellenben, ahová megérkezésekor Orlai Soma is csatlakozott. Lantayt valószínűleg korábbról, soproni tartózkodása időszakából ismerhette Petőfi.

A ferences templommal és kolostorral szemközti hely csak kicsiny időre szolgált hajlékul nekik. Az 1841-42-es tél fogcsikorgató hidegét alig bírták, mert a fűtés nehézkes volt nekik, ezért csakhamar tovább kényszerültek állni, méghozzá az ókollégium tőszomszédságában lévő épületbe. De kétségtelen, hogy a Barát utcai lakhely - ahol ugyebár jelenleg szociális otthon van - Petőfinek és Orlainak a második pápai szállása volt.

Petőfi 1841 őszén úgy érkezett Pápára, hogy már tavasszal járt itt egyszer. Közben megjárta Tolnát és Baranyát, közben odahaza meglátogatta szüleit, de járt Selmecen, Ozorán, fellobbantak újra színészvágyai, majd egy nagy kanyarral Pozsonyon át érkezett ismét Pápára. Ezen a hosszú sétán igen sok és igen sokféle - inkább keserű, mint édes - tapasztalat gyűlt össze vándortarisznyájában, amíg visszatalált a pápai iskolába. Eredeti szándéka szerint Sopronban akarta folytatni tanulmányait. Minden bizonnyal azért, mert ott több volt az ismerős, a jó barát, s úgy gondolta, több a lehetősége. Végül itt kapta meg a lehetőséget arra, hogy továbbtanuljon. - írja Nádasdy Lajos.

Nádasdy-professzor kutatásaiból sok-sok dolog tudható Petőfi pápaiságáról . Többek közt az, hogy Petőfinek nem véletlenül akadt Tarczy Lajos tanár úr személyében patronálója. Ő megértette a sors gyötörte, különös magatartású fiatalembert. Tarczy lelkét is sok bántás, meg nem értés gyötörte. A 210 éve született Tarczy professzor volt az, aki Magyarországon elsőnek lobogtatta meg Hegel nézeteit, a felvilágosodás szövétnekét, és éppen e bakonyaljai kisvárosban. Ugyancsak Nádasdyt kell idézni: Tarczy előadásai nyomán a diákszívekben is föllobbant a láng és világítani kezdett a szövétnek.

Ezt a lángot azonban mihamar oltogatni kezdte az ellenszenv, a hegeli dialektikával megbékélni nem tudó, azt nem is értő rövidlátás. Megindult a rágalomhadjárat a fiatal pápai tanár ellen, majd nyíltan is vádat emeltek ellene az egyházi hatóságok előtt. A következmény: Tarczynak le kellett mondania a filozófia tanszékéről. Az értetlenséggel való hiábavaló harc és az így elszenvedett kudarc, a csalódás belső fájdalma, amit pár évvel korábban átélt, mind közelebb vitte Petőfihez. Az értő és érző szívű fiatal professzor ezért karolta fel a Pápára érkező, sanyarú sorsú Petőfit. Tarczy pártfogásának eredményeként a tanári kar 1841. október 31-én foglalkozott Petőfi fölvételével.

Tehát 2017-ben, a fent említett évfordulók jegyében illő és érdemes Petőfiről, Orlairól, Tarczyról megemlékeznünk, s talán egyszer a pápai Barát utcai Petőfi-Orlai-emlékhely is jelölve lesz egy emléktáblával...

Kerecsényi Zoltán, Pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!