Pápa

2015.11.26. 15:20

Hálaadásnap a Tarczy iskolában – Amerikai vendégeket is hívtak

Pápa – Hetedik alkalommal elevenítették fel a hálaadás hagyományait a Tarczy Lajos Általános Iskola tanulói.

Polgár Bettina

Hardi Tünde, a Tarczy Lajos Általános Iskola tagozatvezetője kifejtette: amikor évekkel ezelőtt útjára indították ezt a rendezvényt, akkor még több amerikai diák is járt az intézménybe. – Azért tartottuk fontosnak a hálaadás-napi ünnepség megszervezését, mert ezáltal az amerikai tanulók bemutathatták a magyar gyerekek számára saját ünnepeiket. Akkor még amerikai diákjaink állították össze tanáraik segítségével a rendezvény programját. Miután a külföldi gyermekek amerikai nemzetközi iskolában folytatták tanulmányaikat, arra gondoltunk, továbbra is megemlékezünk a hálaadásról, hiszen az angol nyelvű országok hagyományairól, ünnepeiről a magyar gyerekek is tanulnak a két tannyelvű oktatás keretében – ismertette Hardi Tünde.

– 1620 szeptemberében 102 zarándok kerekedett útra Angliából az Amerikai Egyesült Államokba egy jobb élet reményében. 66 viharos napon át utaztak a Mayflower nevű hajón, míg végül novemberben partot értek Észak-Amerikában. A zarándokoknak és a hajón dolgozó személyzetnek körülbelül a fele életét vesztette, a hosszú és kemény tél után azonban eljött a tavasz. A telepeseket helyi, bennszülött indiánok látogatták meg, akik megmutatták, hogyan kell halászni, vadászni, növényeket termeszteni. A telepesek ősszel nagyon gazdag termést takarítottak be, ezt egy hatalmas lakomával ünnepelték meg, melyre az indiánokat is meghívták. Tulajdonképpen ez volt az első hálaadás, melyet Abraham Lincoln elnök 1863-ban hivatalosan is ünneppé nyilvánított – adott áttekintést a hálaadás eredetéről a tagozatvezető.

Mint mondta, az Amerikai Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjén ünnepelik a hálaadást. Ilyenkor összejönnek a családok és töltött pulykát esznek áfonyaszósszal, édesburgonyával, kukoricával, illetve almás pitét fogyasztanak.

Ez alkalommal a Tarczy Lajos Általános Iskola felső tagozatos tanulói szerepeltek az intézmény hálaadásnapi rendezvényén, melyen verseket szavaltak, illetve egy színdarabot adtak elő az ünnep keletkezésről. Ezt magyar és angol nyelven is megtekinthették az iskola tanulói. – Az angol nyelvű előadásra amerikai vendégeket is hívtunk, hiszen ez egy jó alkalom arra, hogy szorosabbra fűzzük velük a kapcsolatot – jegyezte meg Hardi Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!