évzáró ankét

2017.12.18. 19:36

A haza bölcsének pápai kötődéseiről

Ez évi utolsó gyűlésükön Deák Ferencre emlékeztek az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet önkéntesei.

Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő a koszorúzást követően előadást tartott a haza bölcsének pápai kötődéseiről Fotó: a szerző

Évzáró ankétot tartott az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet a közelmúltban, mely keretében koszorút helyeztek el a Korona utcában álló Deák-emlékháznál, majd fehér asztal mellett Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő tartott előadást Deák Ferenc és Pápa város kapcsolatáról.

Az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet önkéntesei Kerecsényi Zoltán vezetésével koszorút helyeztek el Deák Ferenc egykori pápai lakóházának falára

Deák Ferencnek szoros kötődése volt Pápához, ahol 1812/13-ban diákoskodott. Elkerülve innen, később sem szakadt meg kapcsolata egykori diákvárosával. 1827-ben jó barátjával, Vörösmarty Mihály költővel együtt vettek részt a jeles pápai professzor, író, nyelvész, Pápay Sámuel temetésén. De jó barátságban állt a kiemelkedő jogtudóssal, hajdani pápai jogtanárral, Zádor (Stettner) Györggyel is, akitől gyakran kért tanácsokat, irodalmat, és aki 1848-ig munkált Pápán, mindaddig, amíg el nem fogadta barátja, az akkor már igazságügy-miniszterként működő Deák Ferenc felkérését, kinevezését a pesti váltótörvényszékhez közbírónak – tudtuk meg az ügyvivőtől.

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő a koszorúzást követően előadást tartott a haza bölcsének pápai kötődéseiről Fotó: a szerző

- Deák emlékét hűen igyekeztek ápolni a helyiek: utcát neveztek el róla, emléktáblákat, szobrot állítottak neki a Korona utcában, s a néhai bencés (ma Türr István) gimnázium épületében. 1867-ben Deák Ferenc kiegyezett, hogy a jelen lehetőségeinek megmentésével időt nyerjen a jövőnek. Kossuth Lajos és Széchenyi István mellett a 19. század talán legnagyobb hatású, a nemzet életét gyökeresen befolyásoló politikusa és szervezője volt, ahogy Kossuth nevezte: „a haza bölcse”.

Kerecsényi Zoltán figyelmeztetett, 2018-ban lesz Deák születésének 215. évfordulója. Milyen szép és méltó dolog lehetne, ha az egykori pápai Deák-lakóhely valahogy megújulhatna, és esetleg egy emlékmúzeumnak adhatna otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!