Pápa

2017.04.18. 17:08

Helyi diák is képviseli hazánkat a szingapúri világversenyen

Pápa – A legfiatalabb csapattagként Varga-Umbrich Eszter a tavalyi ezüstérem után ismét bekerült Magyarország, az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyére készülő válogatottjába.

Laskovics Márió

Varga-Umbrich Eszter, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) 11.C osztályos tanulója nemcsak iskolája, hanem az egész református közoktatás egyik kimagasló tehetsége, akire mindannyian büszkék lehetünk. Az előző tanévekben mutatott rendkívüli teljesítményét és szorgalmát, amellyel kitűnő versenyeredményeket ért el a reáltantárgyakból, idén felülmúlta.

Ugyanis szinte nincs olyan megyei, regionális, országos fizikai vagy matematikai megmérettetés, ahonnan ne hozna el dobogós helyezést. Továbbá tagja az iskolai sakkbajnok- és röplabdacsapatnak is – tájékoztatta a Naplót Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes.

Eszter beszámolt az idei versenyeredményeiről. Mint mondta, fizikából és matematikából is bejutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe. Előbbin harmadik helyezett lett egy bimetál motor tehetetlenségi nyomatékának, és egyéb tulajdonságainak mérésével, utóbbiból még nem hirdettek eredményt. Idén zsinórban negyedik alkalommal nyerte meg a Református Iskolák Matematika Versenyét Debrecenben, melyen már hetedikesként is második lett.

Hozzátette, a Refi a csapatverseny megnyerésével most a vándorserleget is elhódította. Eszter a kétfordulós megyei matekversenyen szintén diadalmaskodott. Meghívást kapott a Somorján megrendezett Nemzetközi Magyar Matematika Versenyre, ahol a Kárpát-medence matematikusai között évfolyamában harmadik díjat kapott a tavalyi dicsérete és a tavalyelőtti második helyezése mellé.

A mosolygós Varga-Umbrich Eszterre méltán lehet büszke pátriája

Fizikából ez évben is elindult az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén, amelyen a nyílt végű, eddig megoldatlan feladatok tanulmányozásához komoly fizikai és matematikai tudás, a szakirodalom olvasásához pedig az angol szaknyelv ismerete szükséges. Eszter esetében ezek adottak, a középfokú angol nyelvvizsga birtokában készül a felsőfokú vizsgára.

Mint mondta, nagyon büszke arra, hogy megint sikerült bekerülnie az öt fős csapatba, mely hazánkat képviseli a nyáron, Szingapúrban harminckét ország részvételével rendezett világbajnokságon. Akárcsak tavaly, amikor a válogatott ezüstéremmel tért haza Jekatyerinburgból, most is a pápai lány a legfiatalabb csapattag. A felkészülés alatt hetente Budapestre kell utaznia.

- Két témában végzek kutatásokat az ELTE laboratóriumában mentorok, egyetemi tanárok, docensek, és a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói segítségével. Az általam választott Gyors lánc elnevezésű kísérletben azzal foglalkoztam, hogy egy ferde fokú létra miért esik gyorsabban a gravitációs gyorsulásnál. A kapott optikai mérési feladatban pedig a gyenge hőáramokat is megjelenítő Schlieren-fényképezési módszert igyekszem tökéletesíteni – tette hozzá a Refi büszkesége.

Az ifjú tehetség elárulta, fizikatanára, Somosi István mellett a családja, a Refiben reál tárgyakat tanító szülei, illetve a fizikusként dolgozó bátyja is befolyásolta érdeklődését. Szabadidejében szeret olvasni és sportolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!