Pápa

2011.12.21. 11:38

Herendi porcelánnal gazdagodott az Esterházy-kastély

Pápa - Az egykori tizes malomban töltötte gyermekkorát Bászler Nándor, aki nyaranta rendszeresen hazalátogat a városba. Édesapja a 30-as években az Esterházy-kastély uradalmi számvevője, majd főszámvevője volt, és hagyatékában egy 35 darabos Herendi porcelán étkészletet őrzött a család.

Nagy Imre

Bászlerék a kastély enteriőrjeinek látogatásakor döntöttek úgy, hogy az annak idején az Esterházyak által rendelt úgynevezett Tertia-sorozatot a kastélynak adományozzák. Dr. Áldozó Tamás polgármester erről tartott sajtótájékoztatót a kastély nagyebédlőjében szerdán, ahova már két ízben is érkeztek az egykori szervizkészletből származó tárgyak. 



- Hárman: Zsuppán István, Keresztszegi Csaba és Rabi István működtek közre az étkészlet Pápára kerülésében. Mindhárman ismertek filantróp természetükről és arról, hogy különös vonzódnak a pápai helytörténethez. Megrendítő élmény volt, amikor az első pohárkészlet visszakerült a kastélyba. Az volt az üzenete, hogy ez nagyon sok embernek érzelmi kérdés, és sokan elkötelezettek a kastély felújítása mellett. Nagyon sok tárgyra van még szükségünk. Eddig a kastély területének mintegy húsz százaléka újult meg. Bízunk abban, hogy az innen származó valamilyen tárgyat birtoklók minél nagyobb számban juttatják majd vissza ezeket - fogalmazott a polgármester, aki azt is elmondta, hogy jó úton halad a tárgyalás a város és a Nemzeti Múzeum között az Ősök Csarnoka festményeinek visszaadásáról, már csak néhány kép elhelyezéséről nem született megállapodás.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!