Pápa

2016.11.17. 16:36

Hétből csak egy pápai értéket fogadott be a megyei értéktár

Pápa – 2014 óta a települési értéktár már húsz értékkel gazdagodott, a jövőben például a közléket, a lovas hagyományokat, a huszárokat és a repteret is helyi kincseink közé javasolhatják.

Laskovics Márió

A Balatonfüredi Értéktár Bizottság tagjai látogattak csütörtökön Pápára, fogadásuk után megtekintették Kántor László magángyűjtő ipartörténeti gyűjteményét, majd a Városházán Hermann István, a Pápa Város Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága elnöke tartott  prezentációt a helyi értékekről. A program az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum látogatásával ért véget.

- Tavaly ilyenkor jártunk Balatonfüreden, ahol fontos tapasztalatokat szereztünk arról, hogy az értéktár kincseit miként lehet feltölteni, most ezt a látogatást viszonozták. Természetesen a pápai értéktár is telik, bár nem az elvárt mértékben. Rengeteg jó ötlet van az emberektől, de mire a megvalósításra kerülne a sor, hónapok telnek el, és nem jön az értékek beadása. Pedig bőven vannak még értékeink, amikkel foglalkozni lehetne – mondta el Hermann István, aki a legújabb ötletek közül a kockakövet, a közléket, a lovas hagyományokat, a huszárokat, a végvárat és a repteret emelte ki.

- A megyei értéktárba hét értéket nyújtottunk be, ebből egyet, az országos jelentőségű, több kitüntetést is kapott Kékfestő Múzeumot fogadták el. Hármat indoklás nélkül utasítottak el, például a Söprik a pápai utcát című nótát is. Valamint volt három, amit összevonásra, átdolgozásra javasoltak. Azt kérték, hogy a pápai református hagyományokat az evangélikus hagyományokkal protestánssá dolgozzuk össze. Ez minimális ismeretet sem feltételez a reformációról, illetve általában a vallástörténetről, hisz a két vallás között lényeges dogmatikai különbségek vannak. Tehát ezzel nem foglalkozunk. Azt kértük a megyei értéktár bizottságától, hogy indokolják meg az elutasításokat, és az átdolgozásra javasolt gondolatokat – tudtuk meg az elnöktől.

Fotó: Laskovics Márió

- Nagyon örültünk, amikor tavasszal a pápai értéktár bizottság meglátogatott bennünket. Egy-két éve már működnek ezek az értéktár bizottságok, de nagyon jó, amikor kicseréljük a véleményeinket, tapasztalatainkat, problémáinkat, és tanultunk is egymástól. Balatonfüred és Pápa is nagy hagyományokkal, kulturális gyökerekkel rendelkezik – nyilatkozta Molnár Judit, a Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!