Pápa

2013.04.21. 18:44

Hétvége a vásárban

A hétvégén rendezték meg már tizenhetedszer a pápai agrárexpót. Régi megfigyelés, hogy ide akkor jönnek nagyon sokan, ha nem megfelelő az időjárás a mezőgazdasági munkákhoz. Ez történt az idei évben is.

Varga Ibolya

A mezőgazdászoknak nemcsak gépeket, eszközöket és banki szolgáltatásokat kínáltak, hanem a gimnáziumban szakmai konferenciát tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezen belül Papp Gergely, az Agrárgazdasági Kutató Intézet szakértője az Európai Unió 2014 után érvényes agrártámogatási rendszerét ismertette. Dr. Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság első számú vezetője a helyi, kistermelői értékesítés jogszabályi követelményeit és az ellenőrzési tapasztalatokat foglalta össze.

 



Mihály Edina, a szimplakerti háztáji piactól vett példákat a helyi értékesítés jó gyakorlatáról. Benedek Zsuzsanna, a Pannon Egyetem Georgikon Kar előadója a háztáji sertéstartás lehetőségeit vázolta fel, szólt az eredményesen tartható magyar fajtákról és a tartásmódokról is. Vasárnap két előadást hallgathattak meg a gazdálkodók. Egyik a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésével, a másik az egységes támogatási kérelem kitöltésével foglalkozott. Az idei szakvásárt a Papai Hús 1913 Kft. megalapításának századik évfordulója alkalmából az ipari húsfeldolgozásnak szentelték.   

Szombaton a színpadon a vásárban önálló standokon is bemutatkozó Kertészek és Kertbarátok Veszprém Megyei Területi Szövetsége tartotta meg a borversenye díjkiosztóját. Ebből is világosan látszott, hogy igen jó a tavalyi évjárat, hiszen negyvennél több aranyérmes minősítést adtak ki.  Az orvosi szobában véradókat is várták, most már vannak olyan emberek, akik rendszeresen visszajárnak vért adni a szakvásárba. A gyerekeknek egész nap  programokat kínáltak a retró vidámparkban és a játszóházban. Több állatbemutatót is  tartottak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!