szalóky sámuel

2018.01.09. 11:11

A honvédő hősre emlékeztek Nemesszalókon

190 éve született a faluban Szalóky Sámuel, az 1849. június 27-i ihászi csata hősi halottja.

Laskovics Márió

A pápaiak koszorúelhelyezésén a helyi önkormányzat is képviseltette magát. Balra Varga Jenő polgármester, jobbra elöl Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő

Az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet (EpVE) kis küldöttsége múlt csütörtökön az 1849. június 27-i, Pápa melletti ihászi csata hősi halottja, Szalóky Sámuel nemesszalóki sírjára vitt koszorút, az elesett huszár idei 190. születési évfordulója aktualitásaként.

A pápaiak koszorúelhelyezésén a helyi önkormányzat is képviseltette magát. Balra Varga Jenő polgármester, jobbra elöl Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő

- Rég nem volt ilyen szép állapotban Szalóky Sámuel, a Pápa melletti ihászi csata máig egyetlen konkrét nyugvóhellyel ismert hősének sírja, mint manapság! Az EpVE tavalyi Kossuth-Emlékprojektje nyomán a település vezetése példásan helyreállította a sírt. Lecsiszolták a márvány sírlapot, teljesen újrafestették a feliratokat, a kardot tartó kéz-ábrát, és szépen áll a sírkerítés is – mondta el Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő.

Mint megtudtuk, a megmaradt levéltári adatoknak, s lelkes helytörténészeknek köszönhetően ismerhető, hogy Szalóky Sámuel 1828. január 5-én született az akkor még Pórszalóknak nevezett falurészben Nemes Szalóky Imre és Kata gyermekeként. 1848. december 15-én sorozták be honvéd huszárnak, s a jeles tábornok, Kmety György hadosztályában kezdett szolgálni. Az Ihász-pusztai csatában ágyúgolyó sebesítette meg, amibe belehalt.

A falu honvéd hősi halottjának sírjának gondozására megfelelő figyelmet fordítanak Fotó: Laskovics Márió

- Az ihászi ütközettel sokáig foglalkozó Huszár János pápai, Apáczai-díjas történelemtanár az 1970-es években gyűjtést végzett idős, szalóki lakosok körében a Szalóky Samu elestével kapcsolatos legendák megörökítése céljából. Ezeket a Veszprém Megyei Honismereti Tanulmányokban is publikálta – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!