Pápa

2016.12.28. 21:50

Húsz esztendeje repültek szét

Pápa - Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület szervezésében baráti találkozót tartottak az MH Pápa Bázisrepülőtéren, ahol többek között eddig nem látott felvételeket mutattak be az egykori Sámán Század életéről.

Balogh Ákos

Az összejövetelen több mint százan vettek részt - tudtuk meg Simon Róbert Sándortól, a katonai repülőket összefogó egyesület korábbi elnökétől, a rendezvény főszervezőjétől. A napsütéses szombati napon először egy rövid megemlékezést tartottak a repülőtéren kiállított MiG-23-as vadászrepülőgép, a Sámán Század legendás technikai eszköze mellett kialakított emlékparkban.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület által szervezett baráti találkozóra több mint százan gyűltek össze, hogy emlékezzenek a Sámán Századra, a dicső múltra, nem utolsósorban pedig a katasztrófában elhunyt bajtársaikra Fotó: Balogh Ákos Alex

Beszédében Szolyák Sándor nyugállományú mérnök őrnagy 1979-ig visszamenőleg felelevenítette a MiG-23-asokat üzemeltető katonák történetét, amikor is az akkor még Magyar Néphadsereg első hat példánya megérkezett a típusból. Kiemelte: 1992-ben lettek Sámán Század, sok nemzetközi repülőnapon vettek részt itthon és külföldön egyaránt.

- Sajnos az első pápai repülőnapunk tragédiával ért véget. Aztán egyre inkább elhatalmasodott rajtunk a pénztelenség, egyre kevesebbet tudtunk repülni, ám az 1996-os búcsúrepülésig mégis összesen több mint 22 ezer repült órát teljesítettünk - jegyezte meg Szolyák Sándor. Az emlékparkban a beszédet követően koszorút helyezett el a katasztrófában elhunytak emlékére Reinhardt Zsolt, a repülőkatasztrófában elhunyt Reinhardt Róbert unokaöccse és Cseporán Mihály egykori MiG-23-as pilóta.

A repülőműszakiak emléktáblájánál Horváth Ferenc és Kuti Sándor helyezte el az emlékezés koszorúját, majd a rendezvény a bázisrepülőtér művelődési otthonában folytatódott. Itt Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, az akkori 2. Repülő és Légvédelmi Hadtest parancsnoka, később a légierő vezérkari főnöke mesélt a MiG-23-as típushoz köthető élményeiről, többek között a típuskivonás hátteréről, valamint először árulta el a nagyközönségnek, hogy ő maga miért nem kapott átképzést a MiG-23-asra. Ezt követően bemutatták a közönségnek az Ég Katonái Egyesület által összeállított, eddig nem látott filmfelvételeket a MiG-23-as üzemeltetésének éveiből.

Ekkor beszélgettünk Szőke Sándor nyugállományú törzs-zászlóssal, aki annak idején a Szovjetunióban kapott kiképzést a MiG-23 típus föl-di mechanikusaként. Egészen az utolsó repülésig kitartott hivatása mellett. Ez idő alatt általa szerelt három repülőgépet is katasztrófa ért, de egyik tragédiát sem a szerelésekkel összeköthető műszaki meghibásodás okozta, ugyanakkor mégis elcsuklott a hangja, amikor a történtek szóba kerültek, több hajózó kollégája is elhunyt

Kositzky Attila mesélt a MiG-23-as típushoz köthető élményeiről Fotó: Balogh Ákos Alex

Hasonló emlékeket elevenített fel Sersztnyev György nyugállományú alezredes, a Sámán század egykori parancsnoka is: a MiG-23-as nagyon bonyolult repülőnek számított, azonban a pápai állomány mindent megtett, hogy a gépek gyorsan hadrendbe állhassanak. - Gyakorlatilag három hónap után már harckészültségi szolgálatot láthatott el az első pilóta.

Sajnálatos módon a nagyszámú repült órák során voltak olyan események is, melyeknek nem kellett volna, hogy bekövetkezzenek - emlékeztetett Sersztnyev György a konstrukciós hiba, valamint a pilótahibák okán bekövetkezett összesen öt repülőeseményre, mely során öt hajózó vesztette életét.

Kerezsi-Szabó Zsolt, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke és Simon Róbert Sándor a rendezvény megszervezésével kapcsolatban elmondta, az elmúlt 20 évben egyetlen összejövetelt sem szerveztek a típus kapcsán, ezentúl pedig legalább ötévente szeretnék, hogy összegyűljenek a pápai sámánok, mert a jelenlegi találkozó is eredményesnek bizonyult.

- Találkoztam olyan kollégákkal is, akiket 15 éve nem láttam - tette hozzá Simon Róbert Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!