Pápa

2014.10.08. 19:45

Veszprémből Pápára lóháton

Pápa – Elődeik előtt tisztelegve átlovagolt Veszprémből Pápára a Pápai Huszáregyesület tíz lovasa. A városháza előtt Áldozó Tamás polgármester fogadta őket.

Polgár Tibor

Százharminc esztendővel ezelőtt helyezték Pápára a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezredet, melynek törzse és két százada 1884. október 8-ának délelőttjén lovagolt be a városba. A krónikák szerint a bevonuló ezredet a városháza előtt a városi főjegyző köszöntötte.



A Pápai Huszáregyesület tagjai szerdán megidézték a korabeli eseményeket: korhű felszerelésekkel és egyenruhában, Veszprémből, Jutaspusztáról indulva lóháton tették meg az utat Pápára. A Bolla Kálmán hagyományőrző huszár őrnagy vezette csapat világháborús katonadalokat énekelve érkezett meg a városháza elé, ahol Áldozó Tamás díszegyenruhában fogadta a különítményt.

Ezt követően a huszár-egyesület tagjai és a polgármester felkeresték a Huszár- lakótelepen, a Helyőrségi Művelődési Ház falán lévő emléktáblát, ami a városrészen egykor állomásozó alakulatok emlékét őrzi, majd koszorút helyeztek el ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!