Pápa

2016.07.25. 19:05

Igaz történet az '56-os forradalom eseményeiről

Pápa - Disnok el-adok itt 1956 címmel írt könyvet a 60 évvel ezelőt-ti pápai forradalmi eseményekről Magyari Jenő Dezső. A szerző édesapja naplóba foglalt feljegyzéseit dolgozta fel a különös című könyvben.

Molnár Tímea

30 nap, az 1956. október 19. és november 19. közti időszak története a mű, szereplői egy család, az ismerősök és a történelem adta személyek, az apa, a nagyanya, a katolikus pap, az orvosgyakornok, az ÁVH-s tiszt, a menekülni kényszerülő tanár. Megrázó és humoros jelenetek során a szereplők együtt élik át azt a traumát, amit 1956 jelentett. Kettősség vonul végig a könyvön, jelen van a félelem és a rettegés, a gyönyör és a báj, sírunk és nevetünk - mondta a bemutatón Magyari Jenő Dezső, aki beszélt arról is, mi ihlette a címet. Nagyanyám mindig nevén nevezte a nevelt disznókat, akik mindig egy-egy politikai személyt testesítettek meg. Amikor a szomszédba három szovjet parancsnok költözött be, a nagymama bosszúból kiírta a falra, hogy disznók. És mivel lengyel származású volt, akik a sz-t s-ként írják, és nem használnak hosszú ó-t, így lett disnok. János atya ezt meglátta, és szólt apámnak, hogy ebből baj lesz, meszeljék le. Apám nem ezt tette, hanem odaírta még azt, hogy eladok itt - fedte fel a rejtélyt Magyari Jenő Dezső.

Magyari Jenő Dezső Fotó: Babos Petra

A könyv érdekessége, hogy a központi szerepet játszó család házában játszódnak a cselekmények, nem lépünk ki az utcára, nem keveredünk bele közvetlenül forradalmi eseményekbe, minden a szereplők gondolatai, párbeszédei alapján nyilvánul meg - hívta fel a figyelmet Petrik Iván, a Pápai Levéltár igazgatója. A levéltáros hangsúlyozta: Magyari Jenő Dezső munkája azért is jelentős, mert kevés forrás áll rendelkezésre 1956 valós eseményeiről, a történtek inkább az emberek emlékezetében élnek, és fontos lenne, hogy ezekből minél több kerülne felszínre, a nyilvánosság elé.

A disnok eladok itt 1956 igaz történet a forradalom napjaiból, személyes hangvételű mű, rólunk és nekünk szól - írja a regénnyé alakított napló előszavában Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A könyv megjelenését a Jókai Mór Városi Könyvtár gondozta. Hermann István igazgató a bemutatón azt mondta: reméli, hogy a 60. évforduló alkalmából méltó módon lehet majd emlékezni az '56-os hősökre, és részükről a kiadvány megjelentetése a jubileumi tisztelgés része.

A rendezvényen Szanyiné Csepregi Ilona és Gosztola István olvasott fel részleteket a regényből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!