helytörténet

2018.01.24. 15:03

Irathagyatékkal gazdagodott a pápai fióklevéltár

A helyi önkormányzat által korábban megvásárolt részleges irathagyatékot Áldozó Tamás polgármester adta át a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltára részére.

Laskovics Márió

A letétbeadási szerződést jó hangulatban írta alá Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere Fotó: Laskovics Márió

Mint arról már korábban hírt adtunk, Pápa város önkormányzata novemberben 17-19. századi pápai vonatkozású dokumentumokat vásárolt meg egy magángyűjtőtől. Az Eőry Szabó család irathagyatékának mintegy ötvendarabos – két pecsétes, telekvásárlásról szóló oklevelet, kilenc jogi oklevelet, huszonöt családi levelet is tartalmazó – irathalmazát Áldozó Tamás polgármester adta át a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltára részére.

A letétbeadási szerződést jó hangulatban írta alá Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere Fotó: Laskovics Márió

Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója elmondta, nagy öröm számukra, hogy a helytörténetileg meglehetősen hiányos Pápai Fióklevéltár egy értékes irategyüttessel gyarapodott. Az Eőry Szabó család hagyatéka nem teljesen ismeretlen a városban, a kutatók között, hiszen a Pápai Református Gyűjtemények is őriz belőle egy szeletet. Végül még egy jó hírt osztott meg a pápaiakkal: januárban egy svájci levéltár kereste fel őket azzal, hogy Martonfalvay Elek ügyvéd hagyatéka került hozzájuk, s a közel 300 tételes, 18-19. századi dokumentumokat tartalmazó iratanyagot térítésmentesen ajándékozzák a megyei levéltárnak.

Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, a pápai dokumentumok közgyűjteményekben vannak a legjobb helyen, s ez a jövőre nézve is zsinórmérték. Igyekszünk jól együttműködni a könyvtárosokkal, levéltárosokkal.

– Örülök, hogy sokan úgy érzik, oda kell adni a köznek a tulajdonukban lévő tárgyi emlékeket, dokumentumokat. Például az Esterházy-kastélyba is kerültek vissza tárgyak, étkészletek. Kérjük, hogy akinek birtokában van hasonlóan értékes irat, jelezze, hogy tovább gazdagodhasson a Pápa múltjáról mesélő ismeretanyag – tette hozzá a városvezető.

A letétbeadási szerződés aláírását követően az irathalmaz a Pápai Fióklevéltárban kapott helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!