Pápa

2017.01.28. 12:56

Kaszinó az utazás körül

Pápa – A 2016 őszétől életre keltett kaszinó negyedik alkalmának vendége volt Áldozó Tamás polgármester is, aki csíksomlyói zarándokúti élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel.

Laskovics Márió

Az utazás volt a témája a Pápa Művelődéstörténeti Társaság által életre hívott kaszinó idei első összejövetelének, amelyet csütörtökön a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) klubtermében tartottak.

A megjelentek körben ülve, egyesével, oldott hangulatban mondhatták saját, jól kiválasztott utazástörténetüket, így például Pápa polgármestere, Áldozó Tamás is megosztotta utóbbi évekbeli csíksomlyói zarándoklatainak beszámolóját, de jelen volt Varga Géza tanár, aki a Petőfi Sándor Társaság elnökségi tagjaként beszélt a társaság országon belüli Petőfi-útjairól, míg Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója az intézmény egyik közösségéhez, a Bakancsos Természetjárók Köréhez, a bakonyi túrázáshoz kapcsolódó élményeit tárta a többiek elé.

Áldozó Tamás a körben elmondta, hogy közszereplőként, így polgármesterként és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége nemzetközi kapcsolatokért felelős társelnökeként nagyon sokat utazik a világban. Az utóbbi fél évben járt Grúziában, Kínában és sok más országban. Magánemberként tavaly hatszor fordult meg Erdélyben és Moldvában.

- Abban szeretnék közreműködni, hogy minél többen tegyék meg ezt azt utat, és legyenek részesei a modern világunkban karnyújtásnyi, de mégis az évszázadokat, a kultúrákat, a hétköznapokat tekintve hihetetlen távolságú élménynek – közölte a város első embere, majd felolvasta az Úzvölgyétől Csíkménaságig tartó, két év zarándokútjainak eseményeit felölelő írását.

Mátyus Aliz a helyi sajtónak elmondta, a kaszinókban szeretnének olyan témákat választani, amelyek megteremthetnek egy-egy, legalább alkalmi közösséget, másrészt amelyek kiinduló pontjai lehetnek egy, a későbbiekben népfőiskolaként működő intézménynek, amiben sokféle tevékenység lesz a város adottságaira és óriási tudására alapozva.

- Minden egyes alkalommal ki szeretnénk deríteni valamit: kikre és milyen tudásaikra számíthatunk. Az utazást mint témát polgármesterünknek köszönhetjük, ugyanis a Szélesvíz folyóirat tavaszi számába adott egy írást a csíksomlyói zarándoklatáról. Úgy éreztem, hogy fontos lenne, hogy élő szóban is elmesélné azt, ahogy ez tulajdonképpen történik, és ahogy a kapcsolatai ott alakulnak – árulta el a kaszinó apropóját Pápa város folyóiratának főszerkesztője.

Balról: Varga Géza, Szabadkai Verita, Áldozó Tamás, Mátyus Aliz

- Ha az ember jó témát talál, akkor rögtön kialakul egy kör hozzá. Az egybegyűlteken kívül jelentkezett például Aczél Péter külsővati polgármester, aki megírta, hogy nászútjukat Iszkázra, Nagy László szülőházához tették meg. Sós Mari népművelő is nagyszerűen leírta az ő életutazását Budapestről Ganna-Döbröntére. Továbbá a Művelődéstörténeti Társaság budapesti tagjai is kérték, hogy ott is tartsunk egy kaszinót ebben a témakörben – jegyezte meg az alapító tag.

Mátyus Aliz a helyi sajtónak elmondta egy diákoknak szóló elképzelését is, miszerint a tavaszi szünet egy napját a szomszéd faluban, egy ugyanolyan korú diák családjánál tölthetnék el az erre vállalkozó jelentkezők. A felnőtt kísérők egy térkép alapján raknák le a gyerekeket a szomszédos településen, vagy akár – mint a régi időkben - gyalog is átmehetnének egymáshoz. A résztvevők elmondhatnák az érkezőnek, hogy saját falujukban mi a jó, illetve hogy mit tapasztaltak a befogadó családnál. Élményeik alapján aztán rajzokat, vidám színházi jeleneteket készíthetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!