mestermunka

2017.10.23. 08:40

Készíthetünk saját textilmintát is a Kékfestő Múzeumban

Habár a mintafakészítés mesterségének már nem sok művelője akad, az érdeklődők mégis szakértőtől leshették el az előállítás fortélyait a Kékfestő Múzeumban.

Laskovics Márió

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Kékfestő Múzeum ingyenes programján kékfestő mesterek avatták be az érdeklődőket a kékfestés és a mintafakészítés rejtelmeibe.

A Győrben kékfestőként dolgozó Gerencsér Zsolt úgy véli, az emberek többsége ismeri az alaptechnológiát, az indigófestést, de a minta előállítása nagyobb mértékben merült feledésbe. Mint mondta, hagyatékokban azért itt-ott fellelhetőek még eszközök, de mivel nincs művelője a mintafakészítés mesterségének, ezért ezek előállításának mikéntjéről vajmi keveset tudunk.

A mintafakészítés technikája hasonló a nyomódúc, a mézeskalács-mintafa, vagy épp a hímzésnél használt drukkolófa elkészítéséhez. A kiválasztott mintát először papírfelületen meg kell rajzolni. Aztán készítünk egy gyümölcsfa-lapból és fenyőfa-hátlapból álló felületet. Majd ennek gyümölcsfa-felületébe rézhuzalokat, -lemezeket helyezünk el a mintának megfelelően. A falapra rárakjuk a papírt, átkopírozzuk rá, utána beütjük a drótokat, lemezeket. Ezeket sokszor saját kezűleg kell formáznunk, ugyanis kereskedelmi forgalomban nem minden esetben szerezhetjük be a vágyott mintát. Miután helyükre kerültek a mintaelemek, síkba csiszoljuk, a végén pedig a sarkokba elhelyezzük az illesztőszegeket, amikkel a minták illesztését a textilen folytatni tudjuk – mondta el az aprólékos, időigényes munkáról a szakértő.

- A jellemzően félkemény gyümölcsfa a mintafa használat utáni vízzel történő lemosása által sem repedezik meg. Illetve, ha egész nap ezzel dolgozunk, nem baj, ha nem túl nehéz súlyú a mintafa – fűzte hozzá.

Gerencsér Zsolt mintafakészítő kékfestő mester szakértelmére kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak a Kékfestő Múzeum foglalkoztatójában Fotó: a szerző

Az alkalmon a kékfestés szakzsargonjában előforduló „pap” szóról kiderült, hogy valójában egy mintázómassza, amit a textil felületére visznek fel, hogy megvédje az anyagot az elszíneződéstől. Akárcsak a szakmai kifejezések legtöbbje, az ónémet nyelvből eredhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!