Pápa

2015.10.23. 19:32

Kezünkbe kell vennünk a sorsunkat! - Az '56-os forradalomra emlékeztek Pápán

Pápa - Nemzeti és keresztény ünnepeink segítenek eligazodni a hétköznapok útvesztőiben. E jeles napok olyan iránytűk, melyek mindig egyfelé mutatnak.

Polgár Tibor

Ezt a gondolatot emelte ki az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja előtt tisztelgő városi rendezvényen Venczel Csaba önkormányzati képviselő. Az emlékünnepség keretein belül először két emléktáblánál helyeztek el koszorúkat a megemlékezők. Az egyik Kiss Zoltán honvéd alezredesnek, a nemzeti függetlenségi mozgalom mártírjának a Deák Ferenc utcában, míg a másik Katona Istvánnak, az 1956. október 27-én megalakult Pápa Város Forradalmi Tanácsa elnökének a Márton István utcában állít emléket.

A Pápai Szakképzési Centrum Gazdasági Szakközépiskolája diákjai, valamint a pápai református gimnázium tánctagozatos növendékei Az igazság zászlaja című ünnepi műsorral állítottak emléket a forradalomnak.

A megemlékezés a Jókai Mór Művelődési és Szabadidők Központ színházépületében folytatódott, ahol Venczel Csaba mondott ünnepi beszédet. – Ahogy elődeinknek, úgy nekünk is kezünkbe kell vennünk sorsunk iránytűjét, és követnünk kell azt. A helyes úton haladni legalább olyan komoly kihívás, mint arra rátalálni. A szabadsághoz, a nemzeti önrendelkezéshez hosszú út vezetett. Számos nem várt kihívásnak kellett megfelelünk ahhoz, hogy európaiként az európai közös úthálózathoz csatlakozzunk. Jócskán megfizettük az útdíjat. Teljesítettünk minden elvárást integrációnk érdekében – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

Venczel Csaba beszédében hangsúlyozta: kezünkbe kell vennünk sorsunk iránytűjét, és követnünk kell azt

Hozzáfűzte, ma azt tapasztaljuk, mások akadályok nélkül bejuthatnak Európába, melynek vezetői közül sokan lemondtak rólunk, magyarokról 1956-ban. – Az öreg kontinens vezetői ma nem merik megkérdezni az európaiaktól, akarják-e, hogy Európa lakossága, kultúrája, rendje, hite mindörökre megváltozzon. Ám hamarosan megkapják rá a választ, amit 1956-ban elődeink egyértelművé tettek: ebből nem kérünk! – jegyezte meg Venczel Csaba. Az önkormányzati képviselő kiemelte: Magyarország meg fogja védeni saját és Európa határait, szabadságát, értékrendjét. A beszédet követően Az igazság zászlaja címmel a Pápai Szakképzési Centrum Gazdasági Szakközépiskolája diákjainak, valamint a pápai református gimnázium tánctagozatos növendékeinek ünnepi műsora állított emléket a forradalomnak. A városi megemlékezés koszorúzással ért véget a Magyar Piéta 1956 szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!