Pápa

2012.09.18. 14:27

Kocsmaszínház és látványudvar

Pápa - Első alkalommal rendezik meg a városban az Őszi Dionüszia fesztivált, az alternatív alkotóközösségek találkozóját szeptember 19-től 23-ig. A fesztivál alapja az a kezdeményezés, amit a Teleszterion Színházi Műhely indított el, ehhez csatlakozott társként a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont.

Nagy Imre

- A Teleszterion maga is egy alternatív színházi csoport, amely számos hasonló közösséggel áll kapcsolatban. Ebből az együttműködésből alakult ki az igény: rendezzünk egy olyan találkozót, ahol ezek a csoportok bemutatkozhatnak. Ez nem verseny, itt nem születnek minősítések, nincs zsűri, viszont a bemutatókat beszélgetés követi. A csoportok vezetői olyan workshopokat tartanak, ahol a maguk által kifejlesztett technikákat ismertetik meg a többiekkel - fogalmazott dr. Baloghné Uracs Marianna, a művelődési központ vezetője. Innen fejlesztették ki az Őszi Dionüszia fesztivált, amiben a szervezők igyekeztek minden olyan helyi amatőr művészeti csoportot, alkotót megkeresni, akik már bizonyítottak. Velük közösen alakították ki a fesztivál programját. Ebben több korosztály is helyet kap, hiszen a gyerekek, a fiatalok és az idősebbek számára is kínál programot.

- Az elsődleges célunk mégis az volt, hogy elsősorban az alternatív kezdeményezések, kortárs művészek jelenjenek meg, és kicsit fiatalosabb, avantgarde legyen a rendezvény. Mindenki azért vesz ebben részt, mert fontosnak tartja, izgalmasnak gondolja. Reméljük, hogy tetszést aratunk, és folytathatjuk, hiszen az a vágyunk, hogy ezzel hagyományt teremtsünk - mondta el Baloghné, aki arról is tájékoztatott, hogy a programnak vannak hagyományos (gyermekszínjátszók délutánja) és újszerű elemei. Ilyen például a kocsmaszínház vagy a retroreklám-vetítés a Kossuth utcán, ahol a kort zenei aláfestés is felidézi. Ezt beszélgetés követi: milyenek voltak ezek a reklámok, milyen eszközökkel dolgoztak az alkotók és mi jellemzi a maiakat. Érdekes lesz a street art egyik legizgalmasabb területe, a fényfestés és a vasárnapi akciófestészet. Itt a fúvósok filmzenéket játszanak, amik dallamára az alternatív színházi csoportok tagjai mozgásimprovizációkat találnak ki és teszik akciófestészetté.

Természetesen emellett sok egyéb, szintén ingyenes program is várja az érdeklődőket az Őszi Dionüszia fesztiválon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!